Конституционният съд e образувал конституционно дело № 9/2023 г. по

...
Конституционният съд e образувал конституционно дело № 9/2023 г. по
Коментари Харесай

Конституционният съд образува дело по въпросите на Иван Гешев за ВСС

Конституционният съд e образувал конституционно дело № 9/2023 година по искане на основния прокурор за предоставяне на наложително пояснение на член 130, алинея 4, изр. 1 от Конституцията на Република България, излиза наяве от известие на уеб страницата на съда.

Докладчик по делото е арбитър Атанас Семов. 

В настояването си основният прокурор е сложил три съществени въпроса, свързани с най-представителния орган на правосъдната власт - Висшия правосъден съвет.

Сигналите против обвинител №1 към този момент са два и ще могат да се проверяват три дни след обявяване на закона

Ето и какви са питанията на Гешев:

- Прекратяват ли се функционалностите на Висш съдебен съвет с приключване на мандата му?

 - Допустимо ли е да се образува нов с определените през 2022 година членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите дружно с членовете по право – ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и основният прокурор, и може ли Висш съдебен съвет с изминал мандат да в профил главнният прокурор от поста му?

Записът на диалога с господин Стоев не е юридически от мен, изясни основният прокурор

- Конституционно възможно ли е Висш правосъден съвет с изминал мандат да взема решения във връзка с ръководителите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд, основния прокурор и другите административни ръководители в органите на правосъдната власт?

Въпросите на Гешев към конституционните съдии пристигнаха на фона на признатите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се вкара механизъм за следствие на основния прокурор, както и ново болшинство за назначение и освобождение на основния прокурор - не по-малко от 13.

Напрежение имаше сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за начина, по който във Висш съдебен съвет ще бъдат избирани двамата огромни съдии - на ВАС и Върховен касационен съд

Членове на Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет към този момент направиха две претенции за отстраняването на Иван Гешев.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР