Констатирано е наднормено наличие на уран във водата в село

...
Констатирано е наднормено наличие на уран във водата в село
Коментари Харесай

Уран има и във водата в пъромайското село Брягово

Констатирано е наднормено съществуване на уран във водата в село Брягово, община Първомай. Това оповестиха от Регионалната здравна ревизия (РЗИ), представени от Дарик радио.
Поради съществуването на уран водата от водопроводната мрежа в обитаемото място е неразрешена за потребление за питейни цели и за подготвяне на храна. Водата може да се употребява единствено за хигиенични цели. За предприемането на тези наложителни ограничения е известен кметът на село Брягово, показаха от районната здравна ревизия. Резултатите от взетите проби са доказани от Националния център по радиобиология и радиационна отбрана.
Все още водата в другите три села – Пъдарско, Драгойново и Караджалово, в която също бе намерено наднормено наличие на уран, не може да се употребява за пиянство и готвене. Жителите на всички четири наранени села се доставят с вода благодарение на водоноски. Извършва се зачестен надзор и се наблюдава дали стойностите на уран се намаляват или се задържат константни.
За повишени равнища на уран във водата на двете пловдивски села – Пъдарско и Драгойново бе обявено в края на месец май, а за село Караджалово – в края на месец юни. През юли уран във водата бе открит и в Хасково.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР