Констатираха огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в село

...
Констатираха огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в село
Коментари Харесай

Откриха огнище на Африканска чума в Монтанско

Констатираха огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в село Долни Цибър в Област Монтана, оповестиха от Българска организация по сигурност за храните (БАБХ).

Заболяването е доказано след лабораторен разбор в животновъден обекта вид „ персонално стопанство “, отглеждащ едно домашно прасе.
 
Това е първо огнище на вируса при домашни прасета в България през 2023 година. Предприети са ограничения за надзор и очистване на болестта, според разпоредбите на европейското и националното законодателство.

Предстои осъществяване на разчистване и многократна стерилизация на животновъдния обект, както и реализирането на епизоотично изследване и следене на придвижвания на домашни прасета 35 дни преди определяне на болестта. 
 
Определена е 3-километрова защитна зона, към огнището: община Вълчедръм, област Монтана - с. Долни Цибър и с. Горни Цибър. В 10-км следена зона влизат обитаемоте места, както следва:  от общ. Вълчедръм, обл. Монтана - с. Игнатово, с. Златия, с. Разград,  с. Ботево, с. Мокреш, а в общ. Лом - с. Станево и с. Ковачица.
 
БАБХ припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР