Консервени кутии, бирени бутилки, туби и тръба – това са

...
Консервени кутии, бирени бутилки, туби и тръба – това са
Коментари Харесай

Консервени кутии, бирени бутилки и туби извадиха доброволци от Каракашевото езеро

Консервени кутии, бирени бутилки, туби и тръба – това са единствено част от боклуците, които доброволци извадиха от дъното на Каракашевото езеро. То се намира наоколо до една от най-предпочитаните туристически пътеки към Балканския отличник Мусала.

Акцията по разчистване, която беше част от „ Да почистим България заедно”, беше проведена от Българския антарктически институт.
Гуми, цялостен мотопед и детски играчки – единствено част от находките на „ Да почистим България дружно ” Изпращайте ни вашите сигнали в рубриката "Аз, репортерът "
Каракашевото езеро е ситуирано на 2396 метра надморска височина на територия от 33 дка. Биолози, геодезисти и инструктори водолази се спуснаха в дълбините му с съоръжение тежащо 150 кг.

Снимка: btvnovinite.bg

Идеята за почистването е на геодезистът доцент Борислав Александров, който при 3D картографиране на дъното преди години забелязал отпадъци. Той е и ученият измерил точната му дълбочина – 7 метра и 19 сантиментра.

„ Дошли сме с тази тази цел – да влезем в една много студена вода, тя е 10 градуса, и да извадим каквото можем”, разяснява Александров.

Едновременно със събирането на боклуци, учените ще създадат и проучване. Оборудването на всеки водолаз е 40 кг. Докато те изследват дъното, други полярници събират отпадъци от плитките води. В една от изхвърлените консерви е комплициран камък, с цел да потъне отпадъкът на дъното.

Снимка: btvnovinite.bg

Водолазите откриват нещо обезпокоително – високопланинското езеро е почнало да се заблатява. Учените са открили и дълбока и мека наслойка от над един метър и голям брой водни бълхи.

Предстои съпоставяне на данните от пробите взети в този момент и от сходно проучване преди 20 години. На пръв взор резултатът от човешката активност е значителен и е допустимо напълно скоро кристално чистите води на езерото да се трансфорат в тресавище.

Снимка: btvnovinite.bg

Пробите от научните проучвания към този момент са в София и ще бъдат изследвани в лаборатория.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР