Конгресният туризъм е една от най-печелившите ниши в туризма. В

...
Конгресният туризъм е една от най-печелившите ниши в туризма. В
Коментари Харесай

Конгресният туризъм е печеливш бизнес без граници

Конгресният туризъм е една от най-печелившите ниши в туризма. В него него се въртят доста повече средства, в сравнение с в обичайните летен, морски и зимен туризъм. Обикновено съчетава приятното с потребното и след семинарите се провеждат в допълнение още занимания и пътешествия. Приходите от конгресен туризъм в международен мащаб са от порядъка на милиарди долари.

Причините да е толкоз печеливш се дължи на няколко фактора. преди всичко, практикува се от платежоспособни хора (бизнесмени, политици, културни деятели, дипломати, научни служащи и други). Тези хора нормално са с по-високи условия към изискванията и качеството на предлаганите услуги, както поради метода им на живот, по този начин и принадлежността им към обществено по-богатите прослойки на обществото;
Конгресният туризъм се съчетава с класическия вид туризъм, като за малко време предлага условия за делова работа и забавление.
С конгресен туризъм може да се удължи туристическия сезон, защото нормално се практикува напролет и есента. Конгресният туризъм нормално се организира в туристически места с висока категория - първокласни конгресни центрове, хотели и курортни комплекси. Заедно с това, той притегля доходи освен поради по-скъпите туристически услуги за участниците, само че основава доходи и в другите браншове на стопанската система заради няколко аргументи: пазарят се скъпи, първокласни артикули, употребяват се механически средства и информационна техника с високо качество, задоволяват се занимание ползи. Той оказва мощен резултат и върху другите типове туризъм, културен продан, вложения.

Конгресният туризъм е обвързван със събития от интернационален темперамент, с активността на водещи международни организации и институции. Тези събития са свързани с даването на разнородни и високоплатени услуги - от превоз, през главните услуги нощувка и кетъринг от най-хубаво качество, до наем на конгресни зали, техника и профилиран личен състав.
Изборът на обещано място за образуване на конгреси е влиятелен самичък по себе си. Дори еднократното събитие, когато е извършено добре, се трансформира в реклама за страната и обитаемото място. Това акумулира дивиденти за бъдещи изгоди. Конгресните прояви постоянно се повтарят през избрани интервали и по този начин този туризъм добива по-голяма резистентност.
България също разполага с добра база за развиване на конгресен туризъм. Стратегическото състояние на страната ни в сърцето на Балканския полуостров, кръстопътното й състояние сред три континента, богатото историческо и културно завещание, естествените дадености и съхранените обичаи са причина за развиването на конгресния туризъм у нас.

Благодарение на четирите си интернационалните летища, България е на два часа разстояние от множеството европейски столици и огромните интернационалните летища, които реализират полети до целия свят.

Отлични условия за конгресен туризъм предлага столицата София. Тя разполага както с многочислени хотели с положителни зали, по този начин и с конгресни центрове като Националния замък на културата и Интер Експо център. Почти всички хотели и хотелски вериги разполагат с база за осъществяване на бизнес срещи и семинари. Гостите на настоятелен мероприятия могат да се възползват от чудесните благоприятни условия за културен туризъм в града, както и от изискванията наоколо за планински туризъм, селски и еко туризъм, голф туризъм.

Разположеният в централната част на Южна България град Пловдив има освен опция за комбиниране на конгресни и културни изяви, само че и опция за познавателен туризъм. Градът е прочут с интернационалния си панаир.

Черноморските курорти оферират отлично комбиниране на конгресен туризъм, морска отмора и СПА услуги. Курортите по нашето Черноморие имат опция да провеждат сходни прояви и отвън летния сезон. Гостите на курортите по Северното Черноморие имат опция за упражняване на голф на едни от най-дорите европейски и международни голф стадиони. Възможности за настоятелен срещи предлага и град Добрич.

Планинските курорти Банско, Боровец и Пампорово съчетават целогодишна опция за планински и еко туризъм и настоятелен събития. В тях участниците в конгресите имат опция да се насладят и на едни от най-хубавите ски писти на Стария континент.

Чудесно комбиниране на конгресен туризъм и спа оферират от своя страна град Кюстендил и спа курортите Хисаря, Велинград, Девин и Сандански.

Дунавските градове Видин и Русе, както и градовете Монтана и Плевен също имат опция за образуване на конгресни конгреси. Старата българска столица Велико Търново предлага съчетанието на конгресен и културно-познавателен туризъм. Съчетание на неповторима природа и благоприятни условия за настоятелен срещи има и във Враца, Севлиево, Рибарица, Тетевен и Троян. С положителни конферентни зали разполагат още и градовете: Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Димитровград, Хасково, Ямбол, Казанлък.

България има преимущество пред други страни за предложение на конгресен туризъм, тъй като материалната база се съчетава с прелестен климат и през четирите сезона, естествени забележителности и неповторимо културно завещание.

Признание за всичко това е изборът на Бургас, конкуренция с няколко сръбски града, за хазаин на Черноморската среща за конгресен туризъм през 2021 г./ BSB Conference World Summit 2021/.

В края на февруари градът бе посетен от топ специалисти в събитийния туризъм от целия свят, които дадоха висока оценка на Бургас и капацитетът му да се развива в тази посока. Те посетиха новия Конгресен център на Морска гара - новото украшение на метри от морския бряг. Амбициите са той да се употребява целогодишно като място за осъществяване на разнообразни конгреси, събития, свързани с браншови организации, експозиции, конференции, просветителни конгреси, обучителни семинари и други.

През 2018 година Бургас мина сполучливо стрес тест и потвърди своя потенциал с организацията на Европейския морски ден с над 900 участника.

Освен с отлична инфраструктура, Бургас се отличава с доста добра локация - разнородни транспортни връзки - летище, пристанище /пасажерски терминал /, директна магистрални връзка със столицата София и единствено 310 км разстояние до най-новото и съвременно летище Истанбул, което го прави извънредно атрактивен за конгресния туризъм.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР