Комунистически символи и паметници в България могат да бъдат видени

...
Комунистически символи и паметници в България могат да бъдат видени
Коментари Харесай

Да пише: Комунистическият режим и БКП са обявени за престъпни със закон

Комунистически знаци и монументи в България могат да бъдат видени под път и над път, а атрибутите на тогавашната Българска комунистическа партия съпровождат всяко комунистическо сборище, написа в уеб страницата desebg.com журналистът Христо Христов.

 Той напомня, импортираният от депутати от ГЕРБ-СДС в Народното събрание законопроект, с който оферират на значими публични места да бъде маркирано по отговарящ метод, че комунистическият режим и Българска комунистическа партия са оповестени за незаконни със закон.

Предложението за законодателната смяна се планува да бъде направено точно в Закона за оповестяване на комунистическия режим за незаконен, признат през 2000 година

Предложеният текст гласи:

„ На фасадите или на видно място във всички публични здания, в които се обитават държавни органи, териториалните им звена, органите на локално самоуправление, културни институции, просветителни центрове, учебни заведения и университети, да се слагат надписи със следното наличие: „ Комунистическият режим в България (9 септември 1944 – 10 ноември 1989 г.) и активността на Българска комунистическа партия са оповестени за незаконни със закон, признат от 38-то Народно заседание “.

Предложено и основаването на нов законов текст, който да задължи всички управляващи да отстранен „ знаците на комунизма и превъзмогването на опитите за неговата реабилитация “.

Премахването на тези знаци би трябвало да се извърши, когато те са на публични места, а след демонтирането им те могат да бъдат предадени в Музея на социалистическото изкуство, планува още законопроекта.

За несъблюдение на предлаганото законодателство се плануват санкции в размер на една брутна заплата, а при наново несъблюдение санкцията се удвоява.

Вносители на законопроекта са Румен Христов – ръководител на Съюз на демократичните сили и депутат, както и депутатите от ГЕРБ-СДС Даниел Митов, Екатерина Захариева, Делян Добрев, Петър Николов и Димитър Николов.

В претекстовете към законопроекта вносители му показват, че 33 години след рухването на комунистическия режим, процесът на декомунизация в България не е завършил.

„ Даже в противен случай, вършат се систематични и целенасочени опити за пробуждане на носталгия у съвременниците на режима и заблуждаване на по-младото потомство, което няма персонални усещания от него “, допълват те.

„ Зверствата на така наречен национален съд, лагерите на гибелта, отнемането на собствеността, унищожаването на човешки животи и ориси, така наречен възродителен развой, наложил насилствената промяна на имената на българските турци, би трябвало най-накрая да получат своята присъда с действителни и безкомпромисни дейности по окончателното унищожаване на всички знаци на комунистическия режим в България “, се споделя още в претекстовете.

Десетина дни преди внасянето на този законопроект петнадесет депутати от „ Демократична България “, измежду които Мартин Димитров и Атанас Славов, внесоха собствен законопроект за унищожаване на комунистическите знаци в страната.

Между двете политически сили съществува огромно разделяне. Това лято в 47-то Народно заседание даже тематиката за осветяването на сътрудниците на Държавна сигурност не можа да ги сплоти.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР