Компютърни специалисти, фризьори, медицински персонал - Германия търси кадри във

...
Компютърни специалисти, фризьори, медицински персонал - Германия търси кадри във
Коментари Харесай

В Германия: кадри има, но трябва да вдигнат заплатите

Компютърни експерти, фризьори, медицински личен състав - Германия търси фрагменти във всички сектори. Но дали в действителност има дефицит на служащи? Или просто заплатите и изискванията не са задоволително положителни? Статия на Инса Вреде за " ".

В бонския квартал Бад Годесберг обущар се оплаква, че децата му не желаят да поемат фамилния бизнес - те избират да следват в университет, а намирането на чирак се оказва сложна задача.

Ковачът в близкия център за конна езда пък споделя, че след края на образованието на стажанта му, се е опитал да го задържи, само че той не е поискал да остане. Много мъчно е да се откри нов, подобаващ човек, споделя той.

Друг немец, работещ за огромна корпорация, постоянно обезверено търси компютърни експерти, а на всички места из кафенетата в Бон висят разгласи: " Търси се личен състав ".

" Много предприятия в Германия към този момент са мощно наранени от дефицита на квалифицирани служащи ", признава федералното министерство на стопанската система. " Повече от 50% от компаниите виждат в това най-голямата опасност за развиването на своя бизнес. " И макар че доста компании усещат осезаемо неналичието на подобаващи фрагменти, обстановката евентуално занапред ще се утежнява.

През идните години следва пенсионирането на така наречен бейби бумъри. А до 2035 в Германия ще има дефицит на 7 милиона квалифицирани служащи, твърди Институтът за проучване на заетостта.

Рекордна претовареност. По-ниски действителни заплати.

Но дали в страната в действителност има прекомерно малко квалифицирани служащи? Икономистът и експерт по пазара на труда Симон Йегер, който управлява Института за стопанска система на труда (IZA) в Бон, споделя следното: " В момента имаме рекордна претовареност в Германия. Около 46 милиона души работят - това е повече от всеки път и това развиване в действителност опонира на тезата за дефицита на квалифицирани служащи ".

Според него младите са по-добре образовани от тези служащи, които в този момент се пенсионират. Йегер обръща внимание и на внезапния спад на заплатите в действително изражение, който през 2022 е бил 5.7 %.

" Всичко това не удостоверява тезата, че работната мощ е станала извънредно дефицитна ", счита той. По неговите думи, в случай че дефицитът е в застрашителни размери, заплатите не би трябвало да спадат. Защото " цената се дефинира от търсенето - колкото е по-голямо то, толкоз по-висока става тя ".

Резерв от квалифицирани хора

Йегер, който има докторска степен от Харвардския университет и е преподавал в Масачузетския софтуерен институт (MIT), счита, че в Германия се е формирал " запас от работна ръка, който не се употребява ". Според него в този така наречен запас попадат хора, " които евентуално биха желали да работят, само че не излизат на пазара на труда. Или пък има " работещи на ненапълно работно време, които при по-добри условия биха работили и на цялостно работно време ".

Той показва като допустима причина срещу започването на работа данъчната тежест - когато в едно семейство да вземем за пример и двамата съпрузи работят, единият получава много по-неизгодна данъчна категория. Но и мнозина вземат решение да работят на половин работно време по същата причина - повече работа, по-високи налози.

Според Федералната организация по заетостта, едвам 11% от хората, които работят по 20 часа седмично, са декларирали, че биха желали да работят повече.

 Застрашена ли е марката Застрашена ли е марката " Произведено в Германия "

Основната причина обаче въпреки всичко е друга - най-много заради грижи за деца или заболели родственици.

" Компаниите би трябвало коренно да трансформират изискванията, които оферират. Те би трябвало да ухажват хората ", безапелационен е Щефан Шайбле от управителния съвет на консултантската компания " Роланд Бергер ". " Работодателите, които не са разбрали, че би трябвало да влагат в своя личен състав, в този момент имат доста огромен проблем ", споделя той. Йегер, от своя страна, показва, че над 200 хиляди медицински сестри, които сега работят друго, биха били подготвени да се върнат към специалността си, в случай че заплащането и изискванията на труд станат по-привлекателни.
Той дава за образец един фризьорски салон в родния му Бон, в който собственичката дълго време не можела да откри личен състав. След като обаче решила да назначава и фризьори на, внезапно претендентите станали доста. " Това важи и за доста други сфери ", споделя експертът.

Няма по какъв начин да стане без имиграция

Експертите по пазара на труда настояват, че за превъзмогване на дефицита на квалифицираните фрагменти в Германия е нужна чиста от 400 хиляди души всяка година. Досега следената работна имиграция от трети страни е била лимитирана до най-много към 60 хиляди годишно.

Според Йегер Германия си остава доста привлекателна страна за служащите от чужбина. Той изброява някои нейни преимущества - като функциониращата правова страна и стабилната политическа система. " Тези фактори са значими за дълготрайната вероятност на имигрантите ", акцентира експертът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР