Компанията Berkshire Hathaway, собственост на американския инвеститор и милиардер Уорън

...
Компанията Berkshire Hathaway, собственост на американския инвеститор и милиардер Уорън
Коментари Харесай

Бъфет с акции в българска фармацевтична фирма

Компанията Berkshire Hathaway, благосъстоятелност на американския вложител и милиардер Уорън Бъфет, е купила пакет акции на стойност 358 млн. $ в Teva Pharmaceutical Industries Ltd. По този метод той стана десетият максимален акционер във водещия производител на генерични медикаменти в света.

Израелска компания управлява най-голямата фармацевтична компания у нас "Актавис " ЕАД. Новината раздвижи незабавно цените на акциите на Teva Pharmaceutical, които нарастнаха с към 7 %. Данните за закупени и продадени акции на фонда на Уорън Бъфет са от формален документ, подаден до щатската комисия по скъпи бумаги SEC.

Анализаторите ненапълно бяха сюрпризирани от избора на вложителя. От дълго време Teva Pharmaceutical претърпява разнообразни разтърсвания, включително и рокади в управлението, планувани съществени съкращения на чиновници по целия свят (14 000 души), както и прекъсване на изплащането на дивиденти на акционерите си. През декември беше показан и двегодишният избавителен проект за понижаване на разноските и покриване на задълженията на компанията, създаден от новия изпълнителен шеф Каре Шулц.

Но стъпката евентуално е резултат от премислен авансово проект. Част от който несъмнено е и новината от предишния месец, че Berkshire, Amazon и JPMorgan Chase ще основат нова компания, с цел да предложат на своите служащи и техните фамилии по-добри здравни осигуровки.

През 2016-а Teva Pharmaceutical купи Actavis Generics, която държи най-големите фармацевтични фабрики в България - "Балканфарма Дупница " и "Балканфарма Троян ". Сделката беше за 40.5 милиарда $. Дотогава Actavis беше с пазарен дял от 21% на генеричните медикаменти у нас и с 5.8% на фармацевтичния пазар като цяло.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР