Компаниите в Япония се стремят да предоставят нови иновативни продукти

...
Компаниите в Япония се стремят да предоставят нови иновативни продукти
Коментари Харесай

Надгробни плочи с QR кодове: Да погребеш близките си в метавселената

Компаниите в Япония се стремят да дават нови новаторски артикули и услуги, с цел да дават отговор на условията на непрекъснато изменящия се пазар. В доста браншове традициите към този момент са сменени от технологиите. Същото важи даже за погребалната промишленост, пише . 

През 2022 година в Япония са регистрирани рекордните 1,58 милиона смъртни случая. 10 години по-рано те са били доста по-малко - 1,26 милиона. Това удостоверява дълготрайната наклонност популацията да застарява и понижава.

Точно както и в други сфери, фирмите, които се занимават с организирането на погребения и правенето на надгробни плочи, се стремят да оферират нови улеснения на клиентите.

" Алфа клуб Мусашино " провежда разнообразни събития. Компанията има осем сватбени зали и цели осемдесет погребални - показателно, че този бизнес става все по-голям. Компанията, която е основана в префектура Сайтама, покрай Токио, приключва последните елементи по построяването на цифрово гробище. В него фамилията на умрелия ще има достъп когато и да е.

Did you know that a Japanese company offers with codes? Visitors can access family information,, & more.
— QRrabbit (@QRrabbit)
Няма потребност от имот, поддръжка и дълго шофиране до мястото

" Много хора не живеят покрай фамилното гробище и са доста заети, надлежно за тях е мъчно да отдадат респект ", споделя Кие Иши, която управлява цифровия план. " Хората ще могат да влизат в нашето гробище в метавселената през компютъра си или през мобилния си телефон и да видят аватара си дружно с тези на други хора ", изяснява тя.

Потребителите ще имат достъп до фотоси на починалите си близки, ще могат да им оставят виртуални цветя, да пишат в книгата за съболезнования, както и да поддържат връзка с други хора, отдаващи респект, посредством чат функционалност в уеб страницата. Друго преимущество в това онлайн гробище е, че не е належащо да се купува имот, да се издига надгробен монумент, а по-късно и да се заплаща за поддръжката на мястото.

" Дядо ми умря преди три години. Сега татко ми се грижи за фамилния гроб, само че той е в малко селце в планините на северната префектура Гифу. Отнема ми над 3 часа с кола до такава степен ", споделя Яе Оно, стопанка, която сега живее в Кавазаки, южно от Токио.

" Наистина желая да отдам респект. Ние постоянно вървим по време на сезона на Обон да почистим гроба и да оставим свежи цветя ", прибавя тя. Фестивалът Обон е времето, в което доста японци провеждат лятната си отмора. 

Created & conceptualized by Japanese designer Aya Kishi, ‘After the Rain’ incorporates a series of optical prisms into the centers of tombstones creating a spectrum of light that represents grief, the process of loss, and the live lived. Rt if you love!
— funeralOne (@funeralOne)
Технологии против обичаи

Въпреки това Яе Оно не е напълно уверена какъв брой добра концепция е да се употребяват технологии, с цел да се отдава респект на умрелите. " Би било по-удобно и по-бързо да вършим всичко онлайн, само че не в това е въпросът ", споделя тя. И прибавя: " Това е мястото, на което се съхранява праха на баба ми и дядо ми и откъдето произлиза фамилията им. Затова в действителност считам, че е значимо да поставям старания и да подкрепям връзка с тази част от фамилната история. Но не съм сигурна дали децата ми в бъдеще ще се усещат по същия метод ", признава Яе Оно.

Промяната безспорно има. Проучване от тази година демонстрира, че 36% от японците към този момент не посещават фамилните гробове , написа вестник " Йомиури ". Болшинството от тях показват, че просто нямат време за персонално посещаване, защото живеят прекомерно надалеч.

Близо 119 000 заявки за пренасяне на фамилния гроб на ново място са били подадени през 2021 година. Това съставлява нарастване с 55% за последните 10 години.

В град Такамацу на остров Шикоку има гробища, в които 40% от гробовете са били изоставени, написа вестник " Асахи ". Местните управляващи не знаят по какъв начин да подходят към неподдържаните надгробни плочи и урни.

In Chongqing, tombstones with QR codes make remembering Japanese war crimes easier than ever
— THAT'S (@ThatsOnline)
Надгробни плочи с QR кодове

Телекомуникационната компания Smart Senior е създала система, посредством която в надгробната плоча се вгражда QR код. При неговото задействане се обезпечава достъп до видеоклипове и фотоси на умрелия и неговото семейство.

Храмът в Токио Шинкиоджи е учреден към 1460 година. Но той е навлязъл в съвременността посредством построяването на роботизиран колумбарий - нишите в стената, в които се слагат погребалните урни. Опечалените могат да употребяват и електронна карта, благодарение на която фотоси на околните им могат да се прожектират върху екран. В същото време автоматизирана система доставя урната до олтара, където посетителите могат да отдадат респект.

Изглежда, че бъдещите японски генерации няма да изпитват толкоз огромна потребност от физически гробища. Те ще почитат своите предшественици на мобилните си телефони, както и в метавселената.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР