По-голямата част от света вече признава Палестина като държава. По-рано

...
По-голямата част от света вече признава Палестина като държава. По-рано
Коментари Харесай

Ирландия, Норвегия и Испания признават палестинска държава, Израел реагира остро

По-голямата част от света към този момент признава Палестина като страна. По-рано този месец 143 от 193-те членове на Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподаваха в поддръжка на присъединението на Палестина към Организация на обединените нации - нещо, което могат да създадат единствено страните, заяви Военновъздушни сили.

От тази заран единствено девет европейски страни поддържат палестинската държавност, като множеството от тях са взели това решение през 1988 година, когато са били част от руския блок. Така че присъединението на Норвегия, Ирландия и Испания към техния брой е по едно и също време необичайност и значителност.

Тези страни се надяват освен да изразят алегорична поддръжка за палестинците, само че и да дадат подтик на политическия развой, който се надяват да помогне за преустановяване на сраженията.

Много арабски страни декларират, че ще оказват помощ за защитата и възобновяване на следвоенна Газа, единствено в случай че Западът признае страната Палестина като част от този политически развой.

Но множеството други европейски страни към момента считат, че признаването би трябвало да стане единствено като част от дълготрайно решение на спора с две страни.

Затова Норвегия, Ирландия и Испания играят с дипломатическа карта, която се надяват да бъде употребена от други страни. Но това няма да промени действителността на място.

По-рано бе обявено, че държавното управление на Норвегия ще признае съществуването на самостоятелна палестинска страна , оповестяват норвежката социална телевизия Ен Ер Ко (NRK) и вестник " Афтенпостен, " като се базират на неназовани източници. Норвежкото външно министерство за момента не дава отговор на молбата за коментар на Ройтерс.

Breaking | Norway has officially recognized an independent Palestinian state.

According to the Norway Prime Minister's office, Norway has officially recognized Palestine as a state, aligning with international law and relevant Security Council resolutions. This recognition…
— Quds News Network (@QudsNen)
Норвежкият министър председател и министърът на външните работи се чака да дадат през днешния ден конференция, като оповестената тематика е Близкият изток.

Норвегия, която не е член на Европейски Съюз, от дълго време декларира, че ще признае Палестина като страна единствено в случай че това има позитивно влияние върху мирния развой сред Израел и палестинците - в благозвучие с това, което Съединени американски щати споделиха по този въпрос.

Норвегия е непосредствен съдружник на Съединени американски щати и през последните десетилетия неведнъж се е опитвала да спомага за постигането на мир сред Израел и палестинците. Миналия месец министър председателят Юнас Гар Стьоре съобщи, че страната му е подготвена да вземе решение за признание на палестинска страна, само че към момента не е определила по кое време да го направи.

В Мадрид испанският министър председател Педро Санчес съобщи, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху " продължава да се държи като ням човек... продължава да бомбардира лечебни заведения и учебни заведения и да санкционира дамите и децата с апетит и мраз ".

" Има заплаха решението за две страни в никакъв случай да не се случи " , добавя той.

" Не можем да позволим това. Ние сме длъжни да действаме. В Палестина, както и в Украйна, без двойни стандарти ", добавя Санчес.

" Трябва да изпратим филантропична помощ и да помогнем на бежанците, ние към този момент го вършим. Но би трябвало да се направи повече. ", добавя той.

Той добавя: " В момента се работи по въпроса, който се отнася до палестинците: " Това самопризнание не е ориентирано против Израел, не е ориентирано против евреите ".

" То не е в интерес на " Хамас ", което е нещо, което беше казано. Това самопризнание не е против никого, то е в интерес на мира и взаимното битие ", споделя още Санчес, представен от Военновъздушни сили. 

Ирландският министър председател Саймън Харис също направи коментар по тематиката: Газа е подложена на " страдалчество, ограничения и апетит "

От Дъблин той съобщи, че решението с две страни е " единственият благонадежден път " за реализиране на мир.

Саймън Харис прибавя: " Намираме се три десетилетия след процеса от Осло и може би сме по-далеч от всеки път от заслужено, стабилно и всеобхватно спокойно решение. "

Той споделя, че решението не би трябвало да се отсрочва " за неопределен срок ", когато то е " вярното нещо, което би трябвало да се направи ".

В момента следим събитията в Дъблин и Мадрид, защото и двете страни по едно и също време афишират проектите си да признаят палестинската държавност.

В Дъблин ирландският министър-председател декларира, че страната има вяра, че " трайният мир може да бъде обезпечен единствено въз основа на свободната воля на един свободен народ ".

Саймън Харис напомни гласуването по-рано този месец на Общото заседание на Организация на обединените нации - където 143 страни гласоподаваха в поддръжка на резолюция, предоставяща на Палестина засилен статут в границите на организацията.

" Хуманитарна злополука, невъобразима за множеството хора и непримирима за всички - се развива в действително време. "

Израелският външен министър Израел Кац също реагира - ето още от неговото изказване.

" Днешното решение е обръщение към палестинците и света: тероризмът се заплаща ", споделя той.

" След като терористичната организация " Хамас " извърши най-голямото кръвопролитие на евреи след Холокоста, откакто извърши отвратителни полови закононарушения, на които стана очевидец целият свят, тези страни взеха решение да възнаградят " Хамас " и Иран, като признаят палестинска страна ", добавя той.

" Тази изкривена стъпка на тези страни е неправда към паметта на жертвите от 7/10, удар по напъните за връщане на 128-те заложници и тласък за джихадистите на " Хамас " и Иран, който подкопава възможностите за мир и слага под въпрос правото на Израел на самоотбрана. ", добавя външният министър председател на Израел. 

По-рано стана ясно още, че Израел отзовава своите пратеници в Ирландия и Норвегия " за незабавни съвещания ".

" Изпращам на Ирландия и Норвегия ясно обръщение: Израел няма да отстъпи пред тези, които подкопават суверенитета му и заплашват сигурността му ", декларира министърът на външните работи Израел Кац.

" Израел няма да премине през това с безмълвие - ще има и други съществени последици. Ако Испания реализира желанието си да признае палестинска страна, против нея ще бъде подхваната сходна стъпка ".

Девет от общо 27 страни членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединението си към блока - още откакто палестинският водач Ясер Арафат разгласи на 15 ноември 1988 година Палестина за самостоятелна страна - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 година Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 година от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в Европейски Съюз .

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР