Компаниите от страните от ЕС могат да се придържат към

...
Компаниите от страните от ЕС могат да се придържат към
Коментари Харесай

Европа вече готви рубли за заплащане на газ

Компаниите от страните от Европейски Съюз могат да се придържат към схемата за заплащане въз основата на рубли, препоръчана от Руската федерация за доставките на природен газ, и в това време да не надвишават санкционните ограничавания, наложени на Руската федерация след началото на нейната специфична военна интервенция в Украйна.

Това заяви “Ройтерс”, базирайки се на надлежно писмо, адресирано до държавните управления на страните членки на Европейски Съюз. Документът, който се появи в общественото пространство, съдържа формулировката по отношение на заплащанията в рубли: „ Ние не изключваме това при избрани условия “.

Струва си да се означи, че реториката и посланието на днешното писмо внезапно контрастират с първичната реакция на висшето управление на страните от Европейски Съюз на мартенския декрет на съветския президент Владимир Путин за заплащане на газ от Русия в националната валута на страната ни.

Тогава първите лица на Европа, базирайки се на „ буквата “ на към този момент подписаните контракти, изрично отхвърлиха да трансформират процедурата и да обръщат заплащанията в рубли. Беше отречена даже хипотетичната опция за излизане от еврото по време на покупките. Но в този момент наподобява обстановката се е трансформирала. Апломбът, с който бяха представени по-рано възраженията, изчезна, а вместо него се появи единствено откъс, лутащ се от страниците на европейските издания към формалните документи и назад, че схемата на заплащане, съгласно тях, към момента не е изцяло ясна.

Припомняме, съгласно указа на президента на Русия купувачите от „ недружелюбни страни “ би трябвало да открият сметки в специфична валута и рубли в “Газпромбанк,” като заплащат за газ във валутата, планувана в техните контракти.

От своя страна “Газпромбанк” би трябвало да продаде валутни облаги на Московската борса и да трансферира закупените рубли на продавача на синьо гориво - “Газпром”. Задължението за заплащане може да се смята за изпълнено едвам откакто последният получи средствата. Тази процедура се ползва за доставки, осъществени от 1 април.

Не се прецизира какво тъкмо в тази скица към момента не е ясно за европейските " сътрудници ", в документа на Европейска комисия, оповестен в петък. Но има изказване, че Европейската комисия не може да разреши или забрани на фирмите да заплащат за газ от Русия в каквато и да е валута по избор, защото нейните пълномощия се свеждат само до оценка на сходството на бизнеса с признатите в общността правни правила.

Междувременно страни от Европейски Съюз като Молдова, Унгария и България от дълго време схванаха всичко и потвърдиха на публично равнище, че са съгласни да преминат към новата скица. А тези европейски водачи, които през вчерашния ден популистки приканиха за цялостното занемаряване на съветския газ, през днешния ден получиха де факто инструкция да трансформират вектора на изказванията си по този въпрос.

Поради двуострия резултат на санкционния напън върху Русия, цените и общественото напрежение в Европа се повишават. Ако газопроводът се окаже изцяло блокиран по една или друга причина, тогава европейската промишленост рискува да изпадне изцяло в положение на колапс, което от своя страна ще докара до континентална икономическа рецесия с тежки политически последствия.

Неслучайно немският канцлер Олаф Шолц в изявление за “Шпигел” оповестено малко по-рано от изказването на Европейска комисия, призна, че в този момент не вижда смисъл да постанова ембарго на съветския газ, че Берлин просто към момента не е подготвен да го вкара, и че сходни ограничения по никакъв метод няма да повлияят на политиката на Москва във връзка с сключването на кротичък контракт с Украйна.

Показателни са и дейностите на управляващите на Англия, която към този момент не е част от Европейския съюз, която издадоха на “Газпромбанк” и неговите дъщерни сдружения в подмяна на изтичащия, нов лиценз, който разрешава осъществяване на заплащания по контракти за доставка газ за Европейски Съюз до 31 май. Британското държавно управление се надява, че с сходен ход ще продължи да заобикаля прехода към разплащане в рубли. Руската страна обаче продължава да демонстрира неотстъпчивост по този въпрос.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков акцентира на брифинг през днешния ден, че няма да има отстъпки по този въпрос. „ Има президентски декрет, в който периодите са тъкмо избрани. За доставките, които се правят сега, заплащането през април-май ще бъде осъществено в сходство с указа на президента на Руската федерация “, сподели той.

По този метод може да се каже, че не беше допустимо да се натисне Русия по газовия въпрос. Сега е време да приготвят рублите и да заплащат сметките.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР