Компаниите могат да забранят на мюсюлмански служители да носят забрадка

...
Компаниите могат да забранят на мюсюлмански служители да носят забрадка
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: забрадките могат да бъдат забранени на работа при определени условия

Компаниите могат да забранят на мюсюлмански чиновници да носят кърпа при избрани условия. Това разгласи висшият съд на Европейския съюз в решение по две каузи, заведени от дами в Германия, които са били отстранени от работните си места поради носене на такава, осведоми " Ройтерс ".

Проблемът за хиджаба, обичайна кърпа, носена към главата и раменете, провокира разногласия в цяла Европа в продължение на години и акцентира остри разлики по отношение на консолидираното на мюсюлманите.

В делата, заведени в съда на Европейски Съюз, и двете мюсюлманки - болногледачка на хора със специфични потребности в детски център в Хамбург, ръководен от благотворителна асоциация, и касиерка във веригата дрогерии Mueller - не са носили забрадки, когато са почнали работа, само че са решили да го създадат години по-късно след завръщането си от майчинство.

Било им е казано, че това не е разрешено и са били в разнообразни моменти или уволнени, казано им е да дойдат на работа без кърпа, или са назначени на друга работа, демонстрират правосъдни документи.

Съдът на Европейски Съюз трябваше да реши и в двата проблема дали възбраните за забрадки на работа са представлявали нарушаване на свободата на религията или са позволени като част от свободата да се работи и желанието да се показа имидж на индиферентност на клиентите.

Отговорът му беше, че сходни забрани са вероятни, в случай че са оправдани от нуждата на работодателя да показа безпристрастен облик.

" Забраната за носене на каквато и да е забележима форма на изложение на политически, метафизичен или религиозни убеждения на работното място може да бъде оправдана от нуждата на работодателя да показа безпристрастен облик по отношение на клиентите или да предотврати обществени разногласия ", сподели съдът.

Тази аргументация обаче би трябвало да подхожда на същинска потребност от страна на работодателя, показва той.

По отношение на служителя на центъра за грижи съдът сподели, че противоречивото предписание наподобява се ползва по общ и апатичен метод, защото работодателят също по този начин изисква чиновник, носещ набожен кръст, да отстрани този знак.

И в двата случая в този момент националните съдилища ще имат последната дума дали е имало дискриминация.

Съдът на Европейски Съюз към този момент реши през 2017 година, че фирмите могат да забранят на личния състав да носи ислямски забрадки и други забележими религиозни знаци при избрани условия, предизвиквайки реакция сред религиозните групи.

Повече от 5 милиона мюсюлмани живеят в Германия, което ги прави най-голямата религиозна малцинствена група там.

Забраните за забрадки за дами на работното място са горещо оспорван въпрос в Германия от години, най-много във връзка с амбициозните учители в държавните учебни заведения и стажантите. Досега това не беше съществена тематика в акцията за тазгодишните законодателни избори.

На други места в Европа съдилищата също трябваше да проучат къде и по какъв начин възбраните за забрадки по време на работа могат да бъдат неразрешени.

Висшият съд на Франция удостовери през 2014 година уволнението на мюсюлмански служащ в дневни грижи за носене на кърпа в частна ясла, която изисква непоколебим неутралитет от чиновниците. Франция, дом на най-голямото мюсюлманско малцинство в Европа, забрани носенето на ислямски забрадки в държавните учебни заведения през 2004 година

Конституционният съд на Австрия обаче постанови, че закон, забраняващ на девойки на възраст до 10 години да носят забрадки в учебните заведения, е дискриминационен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР