Комитетът излезе с обвинения към Мариела Папазова за натиск върху

...
Комитетът излезе с обвинения към Мариела Папазова за натиск върху
Коментари Харесай

Трус в НГДЕК заради директорския пост

Комитетът излезе с обвинявания към Мариела Папазова за напън върху преподаватели и саботиране на образователния развой
Преподаватели от учебното заведение: Това са клюки, ние я поддържаме

Борба какъв да е шеф на Националната гимназия по антични езици и просвета (НГДЕК) е в дъното на нестихващи кавги и оставката на цели 47 учители. В обществените мрежи интензивно се прокарва тезата, че молбите за овакантяване са поради настоящия началник на елитното учебно заведение Мариeла Папазова. Както и че родителите на децата непрестанно недоволстват от обстоятелството, че гимназията " пропада ", че униформите са по 700 лева, че не се учат типичен езици.

За да изясним аргументите за трусовете в НГДЕК, потърсихме Светослав Живков, който е преподавател по история в гимназията и по едно и също време с това е учител и в Софийския университет.

" Мога да си разреша да имам без значение мнение, тъй като аз съм пристигнал да оказа помощ на НГДЕК да задържи равнището, моят главен приход не е оттова, аз работя в университета - изясни той пред " 24 часа - 168 истории ". - Затова мога да приказвам като външен наблюдаващ, а и не съм по този начин привързан, тъй като съм в гимназията от 2019 година и не съм свързан с миналото както някои сътрудници, които от години са там. Истината е, че постоянно е имало битки за власт, само че в тази ситуация екипът е обединен и стои зад шеф Папазова. "

Според него родителите също ги поддържат.

" В момента тече акция, целяща да предреши състезанието за шеф, само че се минаха всички граници, изсипват се полуистини и откровени измислици, след което стартира инспекция след инспекция. "

От друга страна, Комитетът " Бъдеще за НГДЕК ", който е формиран, както се презентират самите те, от родители, ученици, някогашни преподаватели, другари на класическата общественост в България, изпрати до медиите мейл с обвинявания към директорката Мариела Папазова. Организацията се афишира против политиката на ръководството й и приказва за напън, оказван върху преподавателския състав с цел колективно напускане на учебното заведение.

В прессъобщението те прибавят, че в последните седмици образователният развой бил нищожен, а Папазова и заместниците й целеустремено го саботирали и обричали на неуспех.

" Бъдеще за НГДЕК " приканва и Министерството на културата да вземе ограничения, с цел да предотврати задълбочаването на рецесията в учебното заведение и в най-кратки периоди да разгласи нов конкурс за управителния пост.

" 24 часа - 168 истории " не съумя да приказва с Папазова, защото в два поредни дни тя не отговаряше на мобилния си телефон.

На въпрос от кое място идват офанзивите, Живков изясни, че в дъното са няколко души, които главно посредством обществените мрежи манипулират обществото.

" Говори се, че униформите коствали 700 лева, което е неистина, пишат по какъв начин " пропада " учебното заведение, само че по какъв начин пропада? - пита той. - Пропадане има, в случай че си имал едни резултати и те са се влошили, а подобен развой няма. Напротив, ние имаме прогимназиален банкет след 8. клас с огромен растеж. През 2011 година са били 1,2:1, през 2019 година бяха 2:1, през 2023 година бяха 3,7:1.

" Сривът " на учебното заведение се показва в следните позиции в класирането на матурите по български и литература за 12. клас за страната: 2019 година - 27-о място; 2020 - 16-о място; 2021 - 11-о; 2022 - 25-о; 2023 - 16-о. За 2024 година при цялата тази мръсна акция, която се води, нямам концепция какви ще са резултатите. " Според него е международна наклонност младите да се ориентират към точните науки и по тази причина в университетите приемът на студенти в региона на хуманитаристиката е спорен.

" Факт е, че в математическите и езиковите гимназии отиват младежите с максимален капацитет, само че НГДЕК задържа равнището си - уточни още той. - На олимпиадата по история през тази година в Свиленград наш представител е с първи резултат за 12. клас, а за 7. клас е втори. Това в случай че е проваляне, само че имаме и други призови класирания по история.

НГДЕК е на първите места съвсем по всичко измежду учебните заведения, които са към Министерството на културата. "

Запитан за обвиняванията за дребното часове по антични езици, Живков изясни, че това не е проблем на шефа: " Всеки знае, че образователните стратегии се задават от МОН, аз съм учител по история, само че усещанията ми са, че в гимназията се учат типичен езици. Дори да са понижени тези часове, това не се взема решение от шефа. "

Според него оставките на учителите са знак на протест тормозът да спре и те нямат нищо общо с Папазова и не са против нея.

" Всичко това са клюки, в един миг взехме решение, че в случай че не получим поддръжка от Министерството на културата, това е методът да протестираме - изясни още Живков. - Защото изискванията стават нетърпими, това е непрекъсната вълна с доноси, клюки, сигнали, държавните институции са длъжни да реагират, само че в учебното заведение през ден има някаква инспекция. Това е стрес за учителите, излива се мръсотия в обществените мрежи, някои са анонимни, други полуанонимни. "

Въпросът е кой стои зад офанзивата против гимназията и управлението? И в случай че това е организацията " Бъдеще за НГДЕК ", тогава кои са водещите фигури там? Те настояват, че са основатели на петицията " За промяна на управлението на НГДЕК " и че са към 1000 души.

" 24 часа - 168 истории " изпрати въпроси до тях. Получихме следния отговор: " Благодарим за интереса. Моля да оставите телефон, на който наш представител (или ПР експертът ни) да се свърже с Вас в комфортно време. Също по този начин апелирам за малко повече информация по отношение на готвения материал или повода, заради която изпращате въпросите си. Както и апелирам да разясните задачата на материала си. "

Факт е, че конфликтът между различни лобита и Папазова, която е шеф от 2012 година, продължава от десетилетие. Светослав Живков позволява, зад офанзивата стоят някогашни фрагменти на НГДЕК.

" Нападките започнаха от предишното лято поради идния конкурс - изясни учителят по история. - Имаме подозрения, че вземат участие частни компании, школи, туроператорски компании, които се пробват да употребяват учебното заведение, тъй като ние вършим доста училищен екскурзии.

По-скоро става дума за някогашни ученици и някогашни преподаватели, за засегнато самолюбие, кариеристични упоритости - и по тази причина водят война. Това си е персонално мое мнение, възприемат НГДЕК като бащиния, където могат да си вършат каквото пожелаят. "

За да се откри какво става и каква е истината, Министерството на културата като принципал предложения преподавателите на среща. Запитан какво е станало там, Светослав Живков изясни, че са се видели със зам.-министър (Виктор Стоянов - бел. ред.) и той почнал диалога с това, че има два лагера.

" А това не е по този начин, това въобще не дава отговор на истината - споделя Живков. - В момента учителите в гимназията единомислещо стоят зад управлението си. Разбира се, не мога да подсигурявам за безусловно всеки преподавател, само че нямаме никакви индикации, че има разделяне в екипа. "

Въпреки това след срещата офанзивите ескалираха, тъй като Министерството на културата до публицистичното привършване на броя към момента не бе оповестило конкурс за шеф.

Цветелина Танкинска
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР