Комисията за защита от дискриминация се самосезира заради текст от

...
Комисията за защита от дискриминация се самосезира заради текст от
Коментари Харесай

КЗД проверява има ли дискриминация в Наредбата за социални помощи

Комисията за отбрана от дискриминация се самосезира поради текст от Наредбата за изискванията и реда за опускане на помощи за отопление. Право на такава помощ имат семействата със междинен месечен приход за миналата половин година, който е по-нисък или еднакъв на диференцирания най-малък приход за отопление, показват от комисията.

В документа е постановено, че диференцираният най-малък приход за отопление за всеки един от взаимно живеещите съпрузи е 167,08 на 100 от обезпечения най-малък приход (ГМД), а за лице, съжителстващо с друго лице (лица) или семейство този размер е 224,68 на 100 от ГМД.

Според импортирания отчет от зам.-председателя на Комисията Баки Хюсеинов описаните групи лица са третирани по друг метод, защото се вкарват разнообразни прагове за достъп до обществената помощ, в случай че и в двата случая става въпрос за лица, които живеят дружно. Хюсеинов обръща внимание на по-високия %, очакван за "лице, съжителстващо с друго лице " спрямо избрания % за "всеки от взаимно живеещите съпрузи ".

Според него това е необяснима дискриминация поради формата на общуване. Той акцентира, че в текст от Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне процентите от ГМД, избрани за категориите взаимно живеещи съпрузи и съжителстващи лица, са уеднаквени, защото в текста е посочено, че "за лице, съжителстващо с друго лице (лица) или семейство, и за всеки от взаимно живеещите съпрузи - 66 на 100 от ГМД ".

Според Хюсеинов неравното отнасяне е учредено на признаците "семейно състояние " и "лично състояние ", заради което смята, че би трябвало да бъде формирано произвеждане, с цел да се откри дали става въпрос за дискриминация.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР