Комисията за защита на потребителите /КЗП/ глоби магазин „Финес“ във

...
Комисията за защита на потребителите /КЗП/ глоби магазин „Финес“ във
Коментари Харесай

Внимание, нелоялен търговец! Комисията за защита на потребителите глоби магазин „Финес“ във Враца заради подвеждащи цени

Комисията за отбрана на потребителите /КЗП/ санкции магазин „ Финес “ във Враца с 1 000 лева поради нелоялни търговски практики, научи организация BulNews.
Санкцията е била доказана с решение 250 от 27.07.2020 година на Административния съд в града, като то е дефинитивно.
Наказателното разпореждане № К-030287/28.10.19 година е на шефа на Регионална дирекция за областите Видин, Монтана и Враца, към Главна дирекция „ Контрол на пазара “ при Комисия за отбрана на потребителите.
Миналата година мъж видял в магазин „ Финес “ комплект самобръсначки „ Уилкинсън “ на добра цена и решил да си ги закупи. На касата обаче му взели с 2 лева повече. Първоначално той не забелязал разликата, само че у дома прегледал касовия бон и открил измамата. На идващия ден мъжът върнал стоката и си получил назад парите. Обяснението на личния състав било, че се е получило неразбирателство, което незабавно ще бъде отстранено и цената поправена.
Мъжът изчакал няколко дни и отишъл да ревизира дали това е направено. На място се уверил, че няма смяна и продължава да има разлика в цената на този артикул в магазин „ Финес “.
Тогава той подал тъжба в КЗП във Враца. Инспектори направили инспекция и открили нелоялна комерсиална процедура, поради което било издадено наказателно разпореждане.
Собствениците на магазин „ Финес “ Паулина и Момчил Младенови оспорили санкцията пред Районния съд във Враца, само че претърпели провал. Последвало обжалване на решението на районен съд пред Административния съд, който удостоверил напълно наказателното разпореждане от 1 000 лева и осъдил семейство Младенови да заплати в допълнение 120 лева юрисконсултско заплащане.
В претекстовете на съда е посочено, че: „ Разпоредбите на Закон за защита на потребителя са основани напълно в полза на потребителите и всяко нарушаване би следвало да се одобри, като такова с висока социална заплаха, тъй като визира публични връзки свързани с голям брой жители.
Обоснован е изводът, че даже да се касае до техническа неточност при оповестяване на цената, то същата не е била директно и навреме отстранена от търговеца, макар направеното недоволство, като е траяла да е налична и по-късно, в това число и все още на инспекцията “.
Наказанието за магазин „ Финес “ е тежък удар по репутацията на семейство Паулина и Момчил Младенови. Двамата настойчиво градят облик на честни предприемачи, а Момчил Младенов даже беше и претендент за кмет на Враца. Сега излиза наяве, че те са натрупали фамилното си благосъстояние посредством нелоялни търговски практики, с които ощетяват клиентите си.
В редакцията на организация BulNews постъпи сигнал за още една сериозна издънка на „ Финес “, който сега се ревизира.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР