Комисията за защита на конкуренцията започва мащабно проучване на пазарите

...
Комисията за защита на конкуренцията започва мащабно проучване на пазарите
Коментари Харесай

КЗК започва мащабна проверка за цените на стоки от първа необходимост

Комисията за защита на конкуренцията стартира огромно изследване на пазарите на произвеждане и търговия с хранителни артикули от първа нужда. Комисията ще следи за вероятно съществуване на антитръстови нарушавания или нелоялни търговски практики.

Мащабната инспекция е инициирана във връзка със създалата се в страната напрегната конюнктура при продажбата на съществени хранителни артикули и съответно на слънчогледово олио, както и с оглед повишението на цените на дребно на тези артикули през последните седмици. Антимонополната комисия ще изисква информация и доказателства от производители, снабдители, търговски вериги, КЗП и други органи.

От Комисия за защита на конкуренцията припомнят, че правят непрекъснато наблюдаване върху пазарите на произвеждане и търговия с витално значими хранителни артикули - захар, брашно, олио, ориз и варива, както и млечни и месни артикули.

Предвид събраните данни за увеличение на цените на някои от тези артикули от първа нужда през последните седмици и информация за задържане на доставките от страна на доставчиците на такива артикули и съответно на слънчогледово олио за българския пазар, се основават подозрения за вероятно недобросъвестно държание от страна на предприятията , участващи във веригата за разпространяване и продажба на хранителни артикули. Този развой може да докара до ограничение или нарушение на конкуренцията в страната и да засегне потребителите.

Всичко това се отразява на търсенето и основава безпокойствие у потребителите със подозрения за недостиг на тези артикули . Нарушенията на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) може да се показват както в съществуването на неразрешени съглашения и съгласувани практики сред тези предприятия, по този начин и в разпространяването на рекламно-информационни материали за предлагането например на слънчогледово олио, макар неналичията или незадоволителните складови наличия на продукта при търговците на дребно, както и друго непозволено държание, представляващо нелоялна конкуренция.

Изискани са материали, нужни за инициирането на произвеждане пред Комисия за защита на конкуренцията за определяне на нарушавания на Закон за защита на конкуренцията, възможното санкциониране на предприятията – извършители и постановяване на незабавното преустановяване на непозволените практики.

В хода на изследването Комисия за защита на конкуренцията ще упражни пълномощията си по събиране на информация и доказателства, като ще организира срещи с участниците на пазара и/или техни обединявания, както и ще изиска представянето на писмени информация и доказателства.

Наред с това, Комисия за защита на конкуренцията осведоми обществеността, че според нейните функционалности е общ антитръстов регулатор, който има за цел да обезпечи отбрана и условия за разширение на конкуренцията и на свободната самодейност в стопанската активност. За тези цели законът урежда отбрана против съглашения, решения и съгласувани практики, корист с монополно и господстващо състояние на пазара и всевъзможни други актове и дейности, които могат да доведат до попречване, ограничение или нарушение на конкуренцията в страната и/или да обиден търговията сред страните - членки на Европейския съюз, както и против нелоялна конкуренция или нелоялни търговски практики сред икономически субекти във веригата за доставки на селскостопански и хранителни артикули.

Във връзка с изявления в медиите по отношение на нуждата от интервенция на Комисия за защита на конкуренцията за санкциониране на спекулата при продажбата на хранителни артикули в страната, е належащо да се разясни, че въпроси, свързани със далавера на разнообразни пазари, не са от компетентността на Комисия за защита на конкуренцията.

Повишаването на цените на избрани артикули би могло да съставлява нарушаване на Закон за защита на конкуренцията единствено в случай че не се дължи на пазарните процеси, като например повишение на търсенето или на цената на индустриалните първични материали, а е резултат от в съгласие или координирано държание на пазарните участници или корист с господстващо или монополно състояние.

За оказване на подпомагане в битката против антиконкурентните практики на пазарите на хранителни артикули от първа нужда в страната, Комисията предизвиква всеки, който разполага с информация и/или доказателства за вероятно антиконкурентно държание на пазарните участници, да даде същите на електронен адрес [email protected] или на адрес: гр. София, бул. Витоша № 18.

Едновременно с това от Комисия за защита на конкуренцията започнаха произвеждане и за следствие на възможен картел на пазара на гориво.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР