Комисията за защита на конкуренцията ще присъедини към образуваната от

...
Комисията за защита на конкуренцията ще присъедини към образуваната от
Коментари Харесай

Комисията за конкуренция ще включи и сигнала на работодателите в производството за пазара на ток

Комисията за защита на конкуренцията ще причисли към формираната от нея инспекция за пазара на ток на борсата сигнала на Асоциацията на организацията на българските работодатели. Това се схваща от отговор на регулатора до асоциацията, оповестява Българската стопанска камара, която е ротационен ръководител на асоциацията.

Асоциацията изпрати писмото си на 25 януари, като в него показва, че има сигнали за нелоялна конкуренция на свободния пазар на ток. И по-конкретно, че АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", които са единствените снабдители на ток на борсата, имат предварителни ангажименти с някои търговци на ток, като по този метод оферират друг достъп до информация за тръжните процедури. Сигнализира се и за съгласувани дейности на обособени огромни търговци на електрическа енергия, което води до голословно високи цени на тока.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и стартира произвеждане, което включва секторен разбор на свободния пазар на ток.

В края на предходната година индустриални предприятия се оплакаха от това, че от началото на февруари доставчиците им на ток ще желаят доста по-високи цени, които в някои случаи са с 60% по-високи от тези все още. Беше посочено и че на борсата на ток действително няма механизъм за надзор на покупко-продажбите, нито пък за наказания против непозволени дейности. В резултат министърът на енергетиката Теменужка Петкова посъветва бизнеса да се обръща към Комисията за защита на конкуренцията, без да изясни почнала ли е работа борсата за ток без контролни механизми. По-късно министърът заяви, че се готвят промени в Закона за енергетиката, с които се вменява на енергийния регулатор да управлява борсата. Последното бе показано като настъпване на момента за въвеждане на избрана европейска инструкция. Представители на промишлеността отхвърлиха да вземат участие в безрезултатни срещи при министъра и оповестиха подготвеност за митинг.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР