Комисията за защита на конкуренцията ще инициира срещи на експертно

...
Комисията за защита на конкуренцията ще инициира срещи на експертно
Коментари Харесай

КЗК наблюдава пазара и ще даде експертиза за намаляване на цените на храните

Комисията за защита на конкуренцията ще инициира срещи на експертно равнище с представители на Министерство на стопанската система и промишлеността, с цел да се намери решение на повишените цени на главните хранителни артикули. Това се показва в публична позиция на Комисията във връзка рецензиите по отношение на нея заради становището ѝ по отношение на инициативата на Министерство на стопанската система и промишлеността " Достъпно за Вас ".

Комисия за защита на конкуренцията акцентира, че в осъществяване на главната си задача - да обезпечи отбрана и условия за разширение на конкуренцията и на свободната стопанска самодейност, подробно е разяснила вероятните отрицателни резултати на подобна акция, която е ориентирана към подкрепяне на най-уязвимите като приходи групи от популацията, само че в границите на която може да бъде лимитирана ценовата конкуренция сред пазарните участници или да бъдат приложени нелоялни търговски практики.

Макар Комисия за защита на конкуренцията да извърши в тази ситуация прецизно своята функционалност в защита на конкуренцията, това погрешно беше възприето като наложена външна политическа реакция, показва се в позицията.

Комисията показва терзание от направените медийни изявления в разгара на предизборната акция преди локалните избори, че изпълнявайки своите пълномощия, пази високите цени на храните.

Тази популистка изразителност от страна на разнообразни обществени фигури основава неправилно усещане в обществото за работата на Комисия за защита на конкуренцията, като се спекулира, че Комисията работи под напън, акцентират от Комисията и допълват, че тези изказвания са безпочвени и би трябвало да бъдат прекъснати. Вместо това трябвало да се обърне внимание на значимите уточнения на Комисия за защита на конкуренцията по отношение на разпоредбите на конкуренцията и на тяхното съблюдаване.

Отбелязва се, че наблюдението на пазарите за търговия с хранителни артикули е един от главните цели в работата на КЗК през последните години. Целта е пазарите да действат при естествени условия и да не се следят голословно високи цени на базовите хранителни артикули.

Уточнява се, че с изключение на формираните производства поради безпричинно завишение на цените при яйца, сирене, кашкавал и други артикули, Комисията е в съдействие с Министерство на стопанската система и промишлеността вза намиране на подобаващи принадлежности, посредством които да се обезпечи дейно подкрепяне на българските жители с най-ниски приходи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР