Комисията за защита на конкуренцията реагира едва днес на паниката

...
Комисията за защита на конкуренцията реагира едва днес на паниката
Коментари Харесай

КЗК най-после реагира на паниката с цените на горивата

Комисията за защита на конкуренцията реагира едвам през днешния ден на суматохата с цените на горивата в навечерието на 3 март. Тогава на доста бензиностанции се образуваха опашки, а бензинът и дизелът доближиха до цени над 3 лева На другия ден цените се успокоиха, въпреки че още веднъж са на рекордно високи равнища от 2.70-2.80 лева за литър.

Комисия за защита на конкуренцията непрестанно следи конкурентната среда на пазара на горива, оповестяват през днешния ден от комисията. По мотив апелите тя да се намеси за санкциониране на спекула при продажбата на горива в страната, от Комисия за защита на конкуренцията акцентират, че имат пълномощия да откриват и глобяват нарушаванията на Закона за защита на конкуренцията, измежду които са неразрешените съглашения и съгласуваните практики, злоупотребата с господстващо състояние, както и другите сформира на нелоялна конкуренция.

Според Комисия за защита на конкуренцията повишението на цените на избрани артикули би могло да съставлява нарушаване на Закон за защита на конкуренцията, единствено в случай че не се дължи на пазарните процеси, като например повишение на търсенето, а е резултат от в съгласие или координирано държание на пазарните участници или на антиконкурентни практики на дружество с господстващо или монополно състояние, показват от антимонополния регулатор.

Антимонополната комисия разгласи, че започва проучване на аргументите за повишението на цените на горивата през последните седмици и търси съдейстиве от обществото при даването на " относима към изследването информация ". Комисия за защита на конкуренцията има намерение да употребява и информация, събрана вследствие на извършени срещи с участниците на съответните пазари и специалисти в региона.

" За оказване на подпомагане в битката против антиконкурентните практики на пазарите на автомобилни горива в страната, Комисията предизвиква всеки, който разполага с информация или доказателства за вероятно антиконкурентно държание на пазарните участници, да ги даде в Комисия за защита на конкуренцията ", се споделя в известието на антимонополната комисия.

Премиерът Кирил Петков към този момент съобщи, че виновност за създалите се опашки пред бензиностанции и слуховете за внезапно повишаване на горивата има младежката организация на ГЕРБ. Хора от МГЕРБ са снимали няколко дребни бензиностанции с опашки пред тях и са ги популяризирали с платени постове в обществените мрежи, с което са основали чувството, че фактически има дефицит на горива, уточни министър председателят. По-късно вицепремиерът и финансов министър Асен Василев разгласи пред " Панорама " по Българска национална телевизия, че въпросните бензиностанции са на " Инса ойл " и " Сакса ".

НЕПРИКЛЮЧИЛИ ПРОВЕРКИ

От Комисия за защита на конкуренцията напомнят, че все още има две текущи производства за определяне на антитръстови нарушавания при реализацията на автомобилни горива на територията на страната.

Първото от тях бе формирано по отношение на несъответствието сред забележителния спад в цената на суровия нефт в международен мащаб при започване на епидемията от КОВИД-19 и намаляването на цените на дребно на автомобилните горива в страната. " В хода на изследването комисията разпознава конкурентни проблеми, свързани с ограничение на достъпа до данъчните хранилища и транспортна инфраструктура на сдруженията от група " Лукойл ", което е от естество да ограничи вноса на горива в страната ", уточни Комисия за защита на конкуренцията. Във връзка с това на сдруженията от група " Лукойл " са предявени изказвания за осъществени нарушавания по Закона за защита на конкуренцията и следва чуване на сдруженията пред комисията, а след това и консултиране с Европейската комисия.

През есента на 2021 година пред КЗК образува ново произвеждане против " Лукойл България " за определяне на осъществено нарушаване по отношение на ценовата политика на сдружението при търговията на едро с автомобилни горива. Предстои разбор на получената информация от участници в пазара, въз основа на който комисията ще откри дали е осъществена корист с господстващо състояние от страна на " Лукойл България ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР