Комисията за защита на конкуренцията прекрати поръчка на Министерството на

...
Комисията за защита на конкуренцията прекрати поръчка на Министерството на
Коментари Харесай

Жалба на Шкода спря търг на Министерството на транспорта за над 1 милиард

Комисията за защита на конкуренцията приключи поръчка на Министерството на превоза за доставка на 35 броя едноетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака на стойност над 1 милиард лв.. 

 

Причината е, че комисията е открила съществуването на голям брой дискриминационни условия в документите на поръчката, което е в нарушаване на Закона за публичните поръчки. 

 

Жалбата, която Комисия за защита на конкуренцията почете, бе подадена от Шкода Транспортейшън а.с., Чехия – компания, част от холдинга PPF Group (ППФ Груп), който също притежава bTV Media Group и Yettel, България.

 

Припомняме, че Министерство на превоза тази година на два пъти се опита да пусне въпросната процедура. И двата пъти тя бе обжалвана в Комисия за защита на конкуренцията поради дискриминационни условия. Те будеха съмнения, че Министерство на превоза се пробва да предопредели изпълнителя на поръчката. 

В жалбата, по която се произнесе Комисия за защита на конкуренцията, бяха посочения като дискриминационни условията, надхвърлящи европейските, като:

 

• влакът да е с минимум 4 места за инвалидни колички. Съгласно Регламент (ЕС) № 1300/2014 на Европейска комисия от 18.11. 2014 г. минималния брой такива места би трябвало да е 2.• разположение на седалките една против друга от минимум 1800 mm за втора класа, при минимално условие за разстояние от 1450 mm, съгласно стандарта на Международния железопътен съюз - UIC 567.

 

Експертиза за поръчката за 35 нулевоемисионни електрически мотрисни влака производителите можеха да потвърждават с произвеждане на дизелови мотрисни влакове, въпреки че това на процедура са две изцяло разнообразни индустриални технологии. Другото условие, което беше атакувано от Шкода, бе претендентите да са произвели точно 17 нискоемисионни влака, а не 5 или 8 например.

 

Част от публичната процедура бе и последващата поддръжка на влакове. Там пък не бяха сложени никакви условия. Така ремонтите можеха да бъдат осъществявани отвън страната и отвън границите на Европа, въпреки че средствата за тази поръчка бяха отпуснати по европейска стратегия от европейския бюджет. Европейските средства щяха да изтичат в други държави - извън границите на България и на Европейски Съюз. 

 

С преустановяване на поръчката за доставка на 35 броя едноетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака, КЗК върна опцията за асимилиране на европейските средства по транспарантен и обективен метод.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР