Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се подготвя да глоби

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се подготвя да глоби
Коментари Харесай

Антимонополната комисия готви нова глоба за Лукойл

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се приготвя да санкции още веднъж българското отделение на " Лукойл ", заяви ръководителят на регулатора Юлия Ненкова пред Би Ти Ви.

Миналия месец " Лукойл - България " получи санкция от 68 млн. лева корист с господстващо състояние посредством използване на ценова преса по отношение на съперниците при търговията на едро с моторни горива. Сега санкцията, чийто размер още не е избран, ще е за данъчните хранилища.

За това, че по-голямата част от потенциала на данъчните хранилища е владеене на " Лукойл ", се приказва от години, само че през 2015 година въпроси на тогавашните депутати от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов дали компанията държи 80% от потенциала останаха без отговор от Министерството на финансите поради " комерсиална загадка ".

Самата Комисия за защита на конкуренцията откри висока степен на централизация на притежателите на данъчни хранилища през 2016 година, а

след разбор през 2019 година предложи на управляващите да изградят държавни хранилища и електронна платформа. Тази рекомендация не е спазена. Миналото лято Комисия за защита на конкуренцията заяви, че е открила, че достъпът до данъчните хранилища и транспортна инфраструктура на сдруженията от група " Лукойл " е стеснен, което може да ограничи вноса на горива. През 2021 година към този момент установи злоупотребата с господстващо състояние при данъчните хранилища.

Днес Ненкова сподели, че преди налагането на глобата се чака решение на Европейската комисия и координиране с регулаторните органи на Европейски Съюз. Размерът на санкцията ще бъде избран по методика на Комисия за защита на конкуренцията като се вземе поради за какъв интервал е нарушаването, имало ли е други преди този момент и какъв е оборотът на сдружението за последната година.

Ненкова увери, че антимонополната комисия работи интензивно и разкритикува политиците, които я подлагат на критика, когато " нямат какво да кажат " и " все някой им е отговорен ". Тя се възмути и от завявано обществено предпочитание от страна на политици за смени на членовете на регулаторите, което съгласно нея демонстрира непознаване на закона. Напомни, че през 2021 година (при ръководството на ГЕРБ - бел. ред.) мандатът на комисарите беше продължен от 5 на 7 години, до момента в който в Европейски Съюз бил 9 година, а в Съединени американски щати - неопределен. Настоя идващият парламент да им даде повече пълномощия.

При ръководството на обединението " Продължаваме промяната ", " Българска социалистическа партия за България ", " ИТН " и " Демократична България " беше изработен опит с смяна в закона да се върне 5-годишният мандат и членовете на регулатора да бъдат заменени, само че обединението се разпадна и времето за това не стигна.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР