Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба от 47

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба от 47
Коментари Харесай

Комисията по конкуренция глоби "Лаптоп.Бг" заради съдържание в личен видеоблог

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция от 47 265 лева за нелоялна конкуренция на компанията за онлайн продажба на техника " Лаптоп.БГ ". Сумата съставлява 0.5% от чистите доходи от продажби на сдружението, оповестява в днешния си брой " Капитал daily ".

Решението идва откакто е прегледан сигнал на " Голдън грийн стоун груп ", която ръководи онлайн магазина за компютърна техника evarna.com. Глобата е наложена поради видео на блогър в платформата YouTube, което съгласно жалбоподателя уронва престижа на компанията, като в това време популяризира продуктите на " Лаптоп.БГ ".

Става въпрос за видео на блогъра Димитър Кожухаров в гейминг канала му Noobclever Gaming в YouTube с близо 39 хиляди почитатели. Във въпросното видео, оповестено при започване на годината, Кожухаров разяснява спецификите на частите на професионален компютър за игри от уеб страницата evarna.com, които съгласно него не дават задоволително и правилна информация, наричайки още компанията лъжлива. В продължение на близо 12 минути той съпоставя параметрите и цените на частите на комютъра от evarna.com с тези на други марки в разнообразни платформи за електронна търговия. Накрая на видеото, гледано близо 20 хиляди пъти, показва на потребителите по какъв начин би изглеждал сходен компютър със същите елементи, поръчани от уеб страницата desktop.bg, който е благосъстоятелност на " Лаптоп.БГ ".

И в други видеа на Кожухаров се популяризира " Лаптоп.БГ ".

В мнението на " Лаптоп.БГ " пред Комисия за защита на конкуренцията се показва, че компанията няма договорни връзки с блогъра за рекламни услуги, нито надзор или отношение към наличието, което той разгласява в персоналния си канал в YouTube. От компанията пишат още, че единствената им връзка с Димитър Кожухаров е, че той е измежду няколкото стриймъра, в чиито канали в YouTube се промотира опцията техните почитатели да пазарят с отстъпка артикули от desktop.bg посредством промоционален код. Ползата за съответните стриймъри е също да получат отстъпка от цената на продуктите, които биха закупили от " Лаптоп.БГ ".

Макар да няма договорни връзки сред Димитър Кожухаров и " Лаптоп.БГ ", санкцията от Комисия за защита на конкуренцията в размер на близо 50 хиляди лева е наложена поради неналичието на интервенция и предотвратяването на отрицателно въздействие върху репутацията на конкурентна компания от страна на компанията след публикуването на видеото. От " Лаптоп.БГ " разясняват пред " Капитал ", че ще апелират решението в планувания законов период от 14 дни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР