Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за
Коментари Харесай

Сделката за Общинска банка скоростно одобрена от КЗК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за приватизацията на мажоритарния дял в Общинска банка. Кандидат за 67.646% от капитала на трезора, които в този момент се държат от Столичната община, е записаният в Лихтенщайн фонд " Новито опортюнитис " с оферта от 46 млн. лв..

Сделката е утвърдена от регулатора с решение от 15 декември, оповестено в сряда, 20 декември. На Комисия за защита на конкуренцията са ѝ били нужни единствено 8 дни, с цел да откри, че договорката не е в несъгласие със Закона за защита на конкуренцията. Решението на комисията може да се апелира, само че в това време регулаторът е постановил незабавното му осъществяване, което значи, че възможна тъжба няма да спре придобиването.

Неясен притежател

За да стане факт приватизацията на мажоритарния дял в Общинска банка, приватизацията би трябвало да бъде утвърдена от Столичния общински съвет и от Българската национална банка. Заседанието на общинарите по въпроса е в четвъртък, 21 декември.

Докладът за разрешаване на договорката към този момент беше утвърден от комисиите в съвета. От него излиза наяве, че кандидат-купувачът действително е избегнал условието да разкрие крайните си притежатели. Според документите " Новито опортюнитис " е благосъстоятелност на сдружението за ръководство на капиталови фондове " КАИАК Фонд Мениджмънт ", което също е записано в Лихтенщайн. Като крайни притежатели са посочени трима австрийски жители, които са част от управлението на " КАИАК Фонд Мениджмънт ". Доказателствата за крайните притежатели, посочени в отчета, обаче са от 27 октомври.

" Новито опортюнитис " към този момент е набрал финансирането, нужно за придобиването на каузи в Общинска банка на 28 ноември 2017 година, демонстрира информация в интернет страницата на Асоциацията на капиталовите фондове в Лихтенщайн, представена от " Капитал ". Кои са вложителите не е ясно.

Гласове срещу

Заради неразбираемия кандидат-купувач и съществуването единствено на една оферта още две партии желаеха прекъсването на договорката за Общинска банка. Това са Демократи за мощна България (ДСБ) и придвижване " Да, България ". Мотивите им са, че за 67.646% от капитала на трезора беше подадена една единствена оферта и то не от стратегически вложител, а от покупател, който може да се окаже мним, а същинският нов притежател да остане прикрит.

Срещу процедурата към този момент се оповестиха съветници от Българска социалистическа партия, а претекстовете им са сходни на тези на десните партии.

В позицията на ДСБ и " Да, България " се споделя, че приватизацията на мажоритарния дял в Общинска банка наподобява стопански целесъобразно, " само че в същото време избрани значими условия към договорката са мощно притеснителни ". " Очакванията за закупуването на банката от стратегически вложител, с опит и известност в банковия бранш, не се оправдаха. Очевидна е неналичието на спортното начало и конкуренция, при договорка, която има единствено един единствен претендент. Липсата на такова съревнование не разрешава да се реализира удобна пазарна цена и надлежно ползите на българските данъкоплатци не са предпазени ", считат от двете партии.

Според тях се постанова убеждението, че същинският кандидат-купувач на Общинска банка остава прикрит. " При състояние, че единственият претендент покупател е компания, основана преди към година, имаме дълбоки и основателни подозрения, както за съществуването на съответен опит в ръководството на банкови институции, по този начин и за действителните претекстове за закупуването на банката – дали той се стреми действително да я ръководи и развива, или просто е медиатор на скрития претендент ", написа в позицията на ДСБ и " Да, България ".

Според тях е значимо притежателят да е явен, защото " една банка, попаднала в ръцете на недобросъвестни притежатели, би могла да сътвори риск за финансовата непоклатимост в страната ". Освен това бюджетът на най-голямата община - Столичната, минава през тази банка, " заради което още веднъж се постанова нуждата, тя да бъде ръководена от явен притежател, с транспарантни планове ".

" Имайки поради всички тези условия, настояваме болшинството общински съветници, доминирано от ГЕРБ, да спрат тази прекомерно противоречива договорка за продажбата на Общинска банка ", написа в позицията.

ДСБ има свои представители в Столичния общински съвет, които са част от групата на Реформаторския блок. Сред вносителите на предлагането за продажба на мажоритарния дял в Общинска банка на " Новито опортюнитис " са общинари от групата, само че от другите партии в нея - Съюза на демократичните сили и Движение България на жителите. Предложението за започване на процедурата за продажба беше на Трайчо Трайков, който е също е част от групата на Реформаторския блок.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР