Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) проверява разпоредителни сделки с

...
Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) проверява разпоредителни сделки с
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия проверява как са продадени и 6 дка от Морската градина във Варна

Комисията за противопоставяне на корупцията (КПКОНПИ) ревизира разпоредителни покупко-продажби с държавни парцели, осъществени от някогашния регионален шеф на Варненска област Стоян Пасев в интервала 2018 година - 2020 година Това оповестиха в четвъртък (18 ноември) от ведомството, ръководено от Сотир Цацаров. Източници на " Дневник ", потвърдиха, че една от проверяваните покупко-продажби е тази за 6 дка от Приморския парк в града (Морската градина).

Още през октомври шефът на общинското дружество, което поддържа парка, осведоми кмета на Варна Иван Портних, че поради продажбата то най-вероятно ще бъде насила да напусне базата си. Тя се намира в същия терен. Така от там ще би трябвало да бъде изнесена, както цялата му налична техника, по този начин и добилите трагикомична популярност близо 80 варненски палми, които са зимували на същото място. Реакция от страна на Портних обаче до този миг няма.

. Новият му притежател е сдружението " Порт Варна ", записано с капитал от 50 лева, демонстрира наличието на документите по договорката. Цената на продажбата е малко над 708 хиляди лева, което прави

под 120 лева на кв. м., или надалеч под пазарната цена на терените в тази част на Варна

А вследствие на договорката базата на общинското дружество " Управление на планове и озеленяване " се оказва без достъп до пътна инфраструктура. (Всичко за договорката с 6 дка от Морската градина във Варна - )

Но от докладна бележка на шефа на предприятието Стоян Аргиров се схваща, че сдружението " Порт Варна " е декларирало публично желанието си да купи и главната постройка - общинска благосъстоятелност, която се оказва " остров " във към този момент частния парцел. " В тази обстановка общинското дружество е сложено в обстановка на неспособност за осъществяване на предоставените действия ", написа Аргиров до кмет на Варна Иван Портних.

Той напомня, че досега, теренът, продаден от Пасев, е бил употребен като база за предпазване на цялата техника за поддръжката на варненската Морска градина. А в блокираните след продажбата общински пространства, са зимували и палмите, завещани на Портних от предшественика му Кирил Йорданов. (За тъмната сянка на " златните " варненски палми - )

След като изяснява всичко това, шефът на Общинското дружество " Управление на планове и озеленяване " предлага на варненския кмет да изследва различен терен за пренасяне на инвентара и на палмите. Проверка в кадастралната карта на Варна демонстрира, че става дума за евентуално последния буферен паркинг в северната част на Морската градина. Другите разновидности са терени наоколо до Пристанище Варна и даже под Аспарухов мост - на 10 км. от парка.

По мотив на докладната бележка, изпратена до варненския кмет Иван Портних, " Дневник " потърси от пресцентъра му отговор на няколко въпроса. Те трябваше да изяснят

съгласувана ли е била продажбата на държавния терен с Община Варна

която има благосъстоятелност в него, какви дейности са били подхванати от администрацията на Портних след договорката, осъществена преди повече от година и прегледано ли е писмото с желание на " Порт Варна " да купи общинската постройка в имота.

Според получените отговори продажбата на шестте декара от Морската градина не са били съгласувани с локалната администрация, защото нямало такова нормативно условие. А и самият имот, обект на договорката, бил еднолична благосъстоятелност на страната.

" Към сегашния миг (16 месеца след продажбата, бел. ред.) се обследват и изследват разнообразни благоприятни условия за даване на Общинското дружество " Управление на планове и озеленяване " подобаващи и с оптимална локация парцели - общинска благосъстоятелност, за застраховане активността на предприятието, тъй като парцелът върху който е ситуирана постройката - общинска благосъстоятелност, употребена от общинската конструкция, е оставена

без достъп до транспортна инфраструктура

написа още в отговорите на заложените въпроси.

Според тяхното наличие заявката на " Порт Варна " било " в развой на изследване и анализиране на вариантите във връзка с стопанисването, ръководството и разпореждането със постройката, употребена от " Управление на планове и озеленяване ". Окончателното изговаряне по него било в компетенциите на варненския Общински съвет.

" Към момента няма решение за продажба на терена "

настояват още от локалната администрация.

Дружеството " Порт Варна " е благосъстоятелност на Борислав Лазаров и Невен Райков. Справка в Търговския указател демонстрира, че сега Райков е притежател еднолично, или в съдружничество на 8 компании, работещи главно в областта на ресторантьорството, хотелиерството и туроператорска активност. Лазаров взе участие в 25 компании със същия предмет на активност. Данните от регистрацията на компанията в Търговския указател не съдържат телефонен номер за връзка, или адрес на е-поща. Проверка на адреса, на който е записано - ул. " Македония " № 154 във Варна демонстрира, че там се намира краткотрайна сграда на ресторант " Стария чинар ". На същият адрес са регистрирани общо 25 сдружения, множеството от които със сходни имена.

В началото на юли т.г.. Резултат от тази инспекция към момента няма.

Как държавни парцели за над 6 млн. лева във Варна са били продадени без търг -
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР