Комисията за контрол над службите за сигурност да се формира

...
Комисията за контрол над службите за сигурност да се формира
Коментари Харесай

На първо четене: Възраждане няма да контролира службите

Комисията за надзор над службите за сигурност да се образува според съотношението в числеността на парламентарните групи, а не на паритетен принцип, както е това все още (и в парламентите обратно във времето). Това предложение за смяна в правилника бе подкрепено от правната комисия. Проекторешението за изменение на правилника на Народно събрание е импортирано от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Атанас Атанасов.

Според актуалните правила комисията се сформира на паритетен принцип и се ръководи на ротационен. Заради ротацията от началото на тази сесия за неин ръководител беше определен Николай Дренчев от " Възраждане ", прочут с репликата си, че има една рецензия към Путин - че не направил блицкриг в Украйна.

По актуалната уредба за метода на съставяне и избиране на управление на комисията, а точно бройка на паритетен принцип и периодично повтаряне на председателството от парламентарните групи, прави комисията неефективна и неработеща, показват в претекстовете си вносителите на предлагането. 

" Вносителите би трябвало да си преработят претекстовете ", съобщи по време на съвещанието депутатът Бойко Рашков от " Продължаваме промяната-Демократична България ". Според него претекстовете са " откровени неистини ".

Рашков, който е предходният ръководител на комисията, сподели на депутатите информация, съгласно която няма случай, в който да не е извършено съвещание.

" Ако има седмица, в която не е извършено съвещание, повода е удължено съвещание на Народното събрание, което е справедлива спънка. Няма случай, в който да е направен отчет по избран въпрос, който предстои на разглеждане в зала, и комисията да не го е разгледала ", изясни Бойко Рашков.

Преди дни Пеевски, дал своя вот другояче за паритетния принцип, се разгласи срещу.

" Тази партия, която работи срещу българските ползи, да оглавява нашите спецслужби, това е отблъскващ пробив в нашата национална сигурност. Председателят на тази комисия има достъп до най-секретна информация в страната и това никой не го вижда. Това не мога да го схвана. Това е безспорна  наша неточност, което го признаваме ", съобщи Пеевски - повод за над година митинги поради избора му за началник на ДАНС.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов съобщи, че за партията не би било проблем в случай че загуби това председателско място. Според него " става въпрос за класическа политическа лустрация, която е маскирана с някакви официални евроатлантически причини ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР