Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение какви

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение какви
Коментари Харесай

Съвсем малко над планираното: По-скъп ток от юли с 3.4%

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри решение какви ще са цените на тока за семействата през новия регулаторен интервал от 1 юли 2022 година до края на юни 2023 година и те ще са напълно малко над това, което бе през май и бе разисквано обществено.

финалното решение е за приблизително повишаване с 3.4 на 100 за страната, дискутираното преди решението в петък бе за 3.3 %.

Така от през днешния ден клиентите на " Електрохолд " – бившето ЧЕЗ, ще заплащат с 2.70 на 100 повече, което е над разчетените от самия регулатор първични 2.39 %. Вдигането на сметките за бита в София и Западна България е е най-ниското.

Потребителите на " ЕВН България Електроснабдяване " ще получат нарастване на цената с 3.47% - с 0.01 на 100 повече от показаните преди калкулации на регулатора.

Най-голямо остава повишаването за семействата в Североизточна България – 4.45 на 100, което обаче е малко под оповестеното желание за растеж от 4.56 %.

От КЕВР напомнят, че настояванията са били са по-сериозно покачване на цената на тока, само че комисията е съумяла да сведе повишаването до 3.4 на 100 като е премахнала компонентата отговорности към обществото от цената, защото тя ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система; увеличена е квотата на АЕЦ " Козлодуй " за поризводство на ток з арегулирания пазар от 20 на 30% и са отстранени наградите за забележителна част от ВЕИ производителите. Този освободен запас е пренасочен към понижаване на поисканите цени на битовите клиенти. КЕВР също по този начин е съумяла по този метод да компенсира нарастването на разноските за транспорт на електроразпределителните сдружения и " Електроенергийния систематичен оператор, с цел да не се отрази това върху крайните цени.

Така цените на тока остават най-ниските в цяла Европа, което пази българските семействата от шоковото покачване вследствие на войната в Украйна, която докара до растеж на цената на тока с 45 на 100 в останалата част на Европа.

Макар че избраните в петък цени има период за деяние края на юни 2023 година, най-вероятно ще се наложи предварителната им смяна, защото България се е задължила до края на септември да отстрани наложителните квоти за произвеждане на ток за контролирания пазар. Именно играейки с тях, в този момент КЕВР съумя да потисне цените, само че отпадането им ще задължи електроснабдителните сдружения да купуват ток от борсата, а не от НЕК, върху чиито цени регулаторът може да оказва влияние.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР