Комисията за енергийно и водно регулиране извършва проверки на повече

...
Комисията за енергийно и водно регулиране извършва проверки на повече
Коментари Харесай

КЕВР разследва 30 сигнала за манипулации на пазара на електроенергия на едро

Комисията за енергийно и водно контролиране прави инспекции на повече от 30 сигнала за операции на пазара на едро на електрическа енергия.

Сигналите са подадени от Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ), пазарни участници и техни сдружения, включително Българската Федерация на индустриалните енергийни потребител (БФИЕК). Това оповестява ръководителят на КЕВР Иван Иванов в отговор на писмо на изпълнителния шеф на БФИЕ Ивайло Найденов.

С оглед на условията за гарантиране на цялостна конфиденциалност при изследването, в Закона за енергетиката е планувано решенията и протоколите от съвещанията на КЕВР, свързани с предварителното изследване и установяването на нарушаване, да нямат обществен темперамент и да не се разгласяват на интернет страницата на регулатора. Затова КЕВР сега не може да дава съответна информация за хода и резултата от настоящи следствия.

В писмото на БФИЕК се слагат значими въпроси по отношение на гарантиране на прозрачността на пазара на едро на електрическа енергия и недопускане на търговски практики, които биха довели до операции и деформиране на конкуренцията на пазара, прецизират от КЕВР.

Длъжностните лица имат пълномощието да правят авансово изследване при открити първични данни за осъществена операция на пазара по смисъла на член 3 и член 5 от Европейския правилник за интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с сила. След привършване на предварителното изследване, в случай че се открият задоволително данни за осъществено нарушаване, КЕВР с решение образува произвеждане за определяне на нарушаване. Следва да се има поради, че тези изследвания се правят в партньорство с европейската Агенция за съдействие на енергийните регулатори (АСЕР) в сходство с член 16 от регламента, се показва още в писмото до БФИЕК.

За всеки обособен случай КЕВР е длъжна регулярно да обменя с АСЕР информация за тяхното развиване, като при този продан се съблюдават строги правила за гарантиране на цялостна конфиденциалност и недопускане на приключване на каквато и да е информация по настоящи случаи. Това обвързване произтича и от условието, заложено в REMIT, при изследванията да се съблюдават правилата на обективен развой, приети по-специално в Хартата на главните права на Европейския съюз, споделят от КЕВР.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР