Комисията по отбрана отхвърли президентското вето над Закона за отбраната

...
Комисията по отбрана отхвърли президентското вето над Закона за отбраната
Коментари Харесай

Комисията по отбрана отхвърли ветото на Радев над Закона за отбраната

Комисията по защита отхвърли президентското несъгласие над Закона за защитата и въоръжените сили, което беше наложено на 9 октомври, когато липса на основни участници провали кворума на КСНС.

Само депутатите от Българска социалистическа партия заеха позицията на Румен Радев, че в закона има дискриминиция и е на ръба на Конституцията с представянето на висшите военни, удостоени с нови звания, пред депутатите от военната комисия, заяви.

12 народни представители от ГЕРБ, Патриоти, Движение за права и свободи и Воля прегласуваха закона във типа, в който той бе признат на второ четене в пленарната зала преди да бъде върнат за ново разискване. 7 социалисти се солидаризираха с президента и акцентираха неговите причини.

От ГЕРБ даже упрекнаха юристите на президента, че са сгафили, тъй като в указа Радев оповестил, че връща целия закон, а в претекстовете – че оспорва единствено два параграфа. Българска социалистическа партия отхвърлиха да има фал и репликираха, че всичко е изрядно.

„Мотивите не са основателни и откровено се надявам да не са политически“, откри дебатите в комисията нейният началник Константин Попов. Таско Ерменков зае противоположната позиция – поддържа претекстовете на Румен Радев и опасенията му, че Народното събрание се пробва да вмени някакъв надзор над генералитета, към този момент почетен със звание от висшия главнокомандващ. Тутакси репликира Пламен Манушев от ГЕРБ с питането дали пък претекстовете не са писани на „Позитано“ 20.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР