Комисията по култура в Европейския парламент одобри постигнатото през декември

...
Комисията по култура в Европейския парламент одобри постигнатото през декември
Коментари Харесай

Европейският акт за свободата на медиите: Комисия в ЕП одобри временното споразумение

Комисията по просвета в Европейския парламент утвърди постигнатото през декември краткотрайно съглашение със Съвета на Европейски Съюз за Европейския акт за свободата на медиите. Според него управляващите в страните членки няма да имат правото да се месят в публицистичните решения на медиите.

С някои изключения им се не разрешава да желаят от публицистите и издателите да разкриват източниците си на информация, в това число посредством арест, наказания, претърсвания на офиса или инсталиране на подслушвателна инсталация. Медиите ще бъдат задължени да разгласяват информация за своите директни и непреки притежатели, оповестява БНР.

Върху възбраната за държавна интервенция в работата на медиите могат да бъдат налагани дерогации. Те обаче ще бъдат разрешавани за всеки обособен случай, в случай че става дума за върховен публичен интерес. Разрешенията ще се дават от правосъден орган, в случай че е належащо за следствието на съществено закононарушение, което се санкционира с отнемане от независимост в съответната страна членка. Дори обаче в такива случаи субектите ще имат правото да бъдат осведомени за осъществяваното наблюдаване и ще се употребяват със правосъдна отбрана.

Законодателният акт ще задължи всички медии да разгласяват в националната база данни информация за своите директни и непреки притежатели, в това число дали са директно или непряко притежавани от страната или от публичен орган.

Страните членки би трябвало да подсигуряват публицистичната и оперативната самостоятелност на медиите. Това ще става по няколко метода. На първо място - посредством назначение на ръководители и членове на бордовете посредством транспарантни и недискриминиращи процедури. Мандатът им би трябвало да бъде задоволително дълъг, с цел да подсигурява независимостта на медиите.

Публичните органи ще разгласяват всяка година информация за разноските по държавното финансиране, цялата изразходвана сума, както и сумите, предоставени на доставчиците на медийни услуги и онлайн платформите.

Евродепутатите договориха и основаването на система, която да подсигурява, че решенията на най-големите онлайн платформи за контролиране на наличието нямат негативен резултат върху медийната независимост.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР