Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския

...
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския
Коментари Харесай

Доклад на Станишев за Шенген получи широка подкрепа в Европарламента

Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент одобри с огромно болшинство отчета на евродепутата Сергей Станишев, с който Екологичен потенциал ще изиска неотложно приемане на България в Шенген с всички граници – сухопътни, въздушни и морски. Докладът беше подсилен с 36 гласа „ за " и 4 „ срещу ", като през декември следва да бъде разискван и гласуван в пленарна зала.

„ Бих желал да благодаря на сътрудниците евродепутати, които обявиха безапелационната си поддръжка за пълноправното участие на България в Шенген. Този отчет съставлява качествено нов детайл в позициите на европейските институции по тематиката, защото отхвърля рисковата концепция за поетапно приемане. Оттук нататък следва още работа, с цел да подсигуряваме утвърждението на текста от Европарламента в пленарна зала – нелека задача, поради съпротивата на доста десни и крайнодесни депутати, които редовно гласоподават срещу влизането ни в Шенген, " съобщи Станишев.

В отчета на Станишев се напомня, че България и Румъния са изпълнили всички критерии още през 2011 година и се регистрират отрицателните последствия от недопускането на двете страни да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство. Сред тях са пропуски в осведомителните системи за сигурност на ЕС; обилни стопански загуби и пропуснати изгоди за двете страни и за ЕС; понижаване на доверието към европейските институции поради неизпълнението на поетите задължения към България и Румъния.

„ Благодарение на серията начинания от последната година, успяхме да върнем тематиката Шенген в дневния ред на Европейски Съюз. Въпросът обаче остава блокиран в границите на Съвета – решението е единствено в ръцете на държавите-членки. Българското председателство беше късмет да почистим насъбраните негативи и да си върнем изгубеното доверие, което имахме при приемането ни в Европейски Съюз през 2007 година През юли сякаш в действителност имаше позитивна инерция – австрийският вътрешен министър съобщи, че въпросът за нашето участие ще бъде прегледан от Съвета на вътрешните министри през октомври. Това обаче не се случи и е разумно да си зададем въпроса – за какво? "

„ През последните години редица европейски водачи посетиха границата с Турция и видимо показаха поддръжка, само че не престават да приказват за корупция и липса на господство на закона, а поредицата кавги от началото на годината бият на очи и спъват всевъзможен прогрес. Случаите с непроверените пасажери от идващи самолети на летището, избягалите пандизчии, сривът на комерсиалния указател, убийствата, които повдигнаха доста въпроси, корупционните практики в ДАБЧ демонстрират систематични пропуски и неспособността на ръководещите да убедят скептичните държавни управления, част от които от ЕНП, че България би била благонадежден сътрудник в Шенген.

И въпреки всичко имам вяра, че този отчет може да бъде потребен инструмент в договарянията на държавното управление с други държави-членки – стига да не отстъпват за сухопътните граници. Тревожното е, че вместо да отстояват пълноправното участие на страната ни, все по-често чуваме утвърждение за рисковата концепция за влизане единствено с въздушни граници. Това би било казус, който ще отсрочи за непределното бъдеще повдигането на контрола по стопански по-важните сухопътни граници и ще сложи под въпрос присъединяване на България в бъдещи общоевропейски системи за сигурност. ", съобщи в умозаключение Станишев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР