Комисията по енергетика в Народното събрание подкрепи ветото на президента

...
Комисията по енергетика в Народното събрание подкрепи ветото на президента
Коментари Харесай

Комисията по енергетика на НС прие ветото на президента за промени в Закона за енергетиката


Комисията по енергетика в Народното събрание поддържа ветото на президента Румен Радев на промени в Закона за енергетиката. Това стана по време на днешното съвещание на комисията. С 12 " за ", 8 " въздържали се " и един " срещу " комисията се съгласи с ветото на президента, съобщи БНР.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от групата на ГЕРБ-СДС сподели, че не може да има разпореждания от закона, които да се отклоняват от общоевропейската уредба. Затова депутатите от енергийната комисия одобриха проблематичният параграф 24 да отпадне и параграф 25 да стане 24. По този метод измененията в Закона за енергетиката ще се гласоподават още веднъж в пленарната зала и законът ще може да влезе в действие без оспорения от президента параграф.

Президентът Румен Радев подписа декрет, с който връща за ново разискване Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, признат от 48-ото Народно заседание на 12 януари 2023 година

Депутатите взеха решение до синхронизирането на комерсиалните платформи на " Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД до 31 декември 2023 година към 15-минутен интервал на доставка финансовият сетълмент, изготвян от Електроенергийния систематичен оператор, да се прави на времеви период от един час. Вносител на измененията беше Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

В претекстовете на президента за налагане на ветото се показва, че с параграф 24 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката се стига до отклоняване от общоевропейската уредба, като се препятстват нейните социално-икономически изгоди в България. С измененията в Закона за енергетиката се планува до края на 2023 година финансовият сетълмент, изготвян от Електроенергийния систематичен оператор, да се прави на времеви период от един час. Радев показва, че европейското условие е този времеви период да е 15 минути.

Държавният глава счита, че в случай че интервалът на сетълмент не е оптимално покрай часа на доставка, резултатът ще е по-неточно прогнозиране от страна на комерсиалните участници и отчитане на повече небаланси.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР