Комисията на Конгреса на САЩ за американските стратегически концепции представи

...
Комисията на Конгреса на САЩ за американските стратегически концепции представи
Коментари Харесай

В САЩ искат ядрена надпревара

Комисията на Конгреса на Съединени американски щати за американските стратегически концепции показа отчет на 13 октомври, в който се признава, че актуалният интернационален ред е заплашен от Русия и Китай, които се стремят да основат негова нова версия. Тази версия ще се основава на полезности, противоположни на тези, поддържани от Съединените щати и техните спътници, затова отбранителната тактика на Съединени американски щати би трябвало да бъде изменена, с цел да продължат напред американските ползи в света.

Комисията показва, че решенията би трябвало да се вземат в този момент, в случай че Съединените щати желаят да бъдат подготвени да се изправят против или даже да победят заканите на две нуклеарни сили по едно и също време сред 2027 и 2035 година „ Целите на тактиката на Съединени американски щати би трябвало да включват дейно въздържане и проваляне на едновременната съветска и китайска експанзия в Европа и Азия благодарение на стандартни сили. Ако Съединените щати и техните съдружници и сътрудници не разполагат с задоволително стандартни сили за реализиране на тази цел, смисъла на нуклеарните оръжия се ускорява, тъй като възпирането би трябвало да се усили ", се споделя в отчета.

Освен това се показва, че Съединените щати сега не са готови за бъдеще, в което има двама съперника със сравними нуклеарни арсенали. Русия съвсем приключи програмата за модернизиране на своя нуклеарен боеприпас, а Китай в бъдеще се приближава до доста струпване на 1500 нуклеарни бойни глави. Освен това Съединени американски щати би трябвало да вземат поради развиването на нуклеарната мощност на Северна Корея и Иран. Въз основа на този факт комисията стига до извода, че е належащо да се поправя положението на нуклеарния капацитет на Съединени американски щати, както по мярка, по този начин и по състав. В същото време обсегът на неядрените сили също се признава за значима част от стратегическата позиция на Съединени американски щати.

В хода на проучване на експертните оценки, отчетите на държавни организации и инспекционни визити на военни обекти на американската нуклеарна инфраструктура, създателите на отчета стигнаха до извода, че сега Съединени американски щати не разполагат с задоволително сили и средства, с цел да се опълчват на надвисналата опасност от две нуклеарни страни. Комисията обаче не видя държавното управление на Съединени американски щати да показва неотложност и досетливост за справяне с това екзистенциално предизвикателство.

Авторите на отчета считат, че съществуващата американска система от партньорства и съюзи, както и нейното по-нататъшно разширение по света, ще оказват помощ за подсилване на националната сигурност на Съединени американски щати. Въпреки това, както през ХХ век, това ще принуди Съединените щати да се намесят в широкомащабни спорове с огромните си, до момента в който са в неизгодно географско състояние в театъра на интервенциите.

За разлика от предходните спорове от ХХ век, предстоящ евентуален спор с Китай или Русия може да ескалира в нуклеарен. Вероятно ще включва и офанзиви на територията на Съединени американски щати и техните сили в космоса и кибернетичното пространство.

Като се има поради този набор от фактори, конгресмените имат вяра, че позицията на нуклеарните сили на Съединени американски щати би трябвало незабавно да се промени, с цел да се даде на президента на Съединени американски щати набор от ефикасни варианти за нуклеарен отговор в допълнение към обезпеченото ответно нуклеарно заличаване за въздържане на лимитираното потребление на нуклеарни оръжия от Русия или Китай.

Авторите на отчета признават, че смяната на актуалната обстановка в Съединени американски щати ще изисква обилни вложения, само че залозите са прекомерно високи, с цел да се направи друго. При тези условия комисията изрази угриженост, че Конгресът на Съединени американски щати основава изкуствени ограничавания върху разноските за национална защита, които няма да му разрешат да се оправи със задачата.

Програмата на Съединени американски щати за рационализация на нуклеарното въздържане стартира през 2011 година, по-голямата част от средствата са изразходвани, само че нейните основни стадии не са приключени, което основава опасност от „ бездна в нуклеарния потенциал “ сред края на 20-те и началото на 30-те години на сегашния век. Програмата е проектирана по този начин, че всички преходи от остарели нуклеарни оръжейни системи към осъвременени да се правят малко преди края на плановата успеваемост на старите системи.

За да поддържа препоръчаната тактика, Комисията предлага на Конгреса да финансира главен ремонт и разширение на индустриалната база за нуклеарни оръжия на Съединени американски щати и оборудванията за нуклеарна сигурност на Министерството на енергетиката, в това число уреди за проучване и планиране и произвеждане на оръжия.

Както се оказва, 51% от оборудванията на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати са в „ неприятно “ или „ доста неприятно “ положение. Ако построяват нови огромни, комплицирани, високо предпазени и извънредно рискови уреди, тогава от началото на проектирането до цялостната експлоатационна подготвеност може да минат 20-30 години. В същото време, за разлика от Русия, Китай и даже Северна Корея, Съединени американски щати сега не разполагат с индустриален потенциал за произвеждане на нуклеарни оръжия с плутониеви бойни глави, показват създателите на отчета.

Намаляването на индустриалния потенциал на Съединени американски щати, неналичието на квалифицирана работна ръка и нежната верига на доставки попречват както поддръжката, по този начин и модернизацията на стратегическото нуклеарно въздържане. Министерството на защитата и Министерството на енергетиката на Съединени американски щати се пробват да се оправят с тези проблеми, само че остава да се види дали тези дефекти ще бъдат преодолени в точния момент. Това са проблеми от народен мащаб, които изискват целенасочени дейности от изпълнителната и законодателната власт. Затова в отчета се споделя, че превъзмогването на зараждащите проблеми ще изисква съсредоточени старания от страна на държавното управление на Съединени американски щати, тъкмо както беше през 60-те години на предишния век.

По създание комисията на Конгреса предлага Съединени американски щати да работят тъкмо както при започване на конкуренцията в нуклеарните оръжия през ХХ век. На този декор е доста особено за изказванията на американски публични лица, че идните договаряния за надзор на нуклеарните оръжия сред водачите на Америка и Китай са част от желанието на Съединени американски щати да предотвратят „ дестабилизираща тристранна конкуренция във въоръжаването “ с Русия и Китай, както оповестява „ Уолстрийт Джърнъл “.

Това лято съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи, че Съединените щати са подготвени да стартират разговор с Русия по отношение на бъдещето на контрола върху нуклеарните оръжия по отношение на идния завършек на Договора за понижаване на стратегическите оръжия. Според Джейк Съливан нито Съединени американски щати, нито Русия „ са заинтригувани от започване навън съревнование в региона на стратегическите нуклеарни сили “. Той заявява готовността на Съединените щати да се придържат към главните ограничавания на Новия контракт СТАРТ, до момента в който Русия го прави.

Белият дом блъфира, защото Конгресът намерено признава, че Съединените щати са изгубили технологията за произвеждане на плутониеви бойни глави и се нуждаят от години, с цел да наваксат, в това число във връзка с образованието на нова работна мощ и създаване на нужната индустриална инфраструктура.

Подобно самопризнание направи през февруари тази година Джил Хруби, заместник-министър на енергетиката на Съединени американски щати, отговарящ за нуклеарната сигурност. Коментирайки обстановката в нуклеарната промишленост на Съединени американски щати, тя сподели, че „ доста от нашите индустриални уреди са атрофирали, остарели или изцяло изчезнали през последните тридесет години “. „ Сегашната интернационална среда и възходящата възраст на нашите ресурси от нуклеарни оръжия вършат обстановката неустойчива “, съобщи тя.

Министерството на енергетиката на Съединени американски щати през 2020 година сътвори десетгодишна изследователска стратегия за установяване на природата на стареене на плутониеви нуклеарни бойни глави. През октомври стана известно, че през идната година в пустинята на Невада ще стартират подготвителни работи за подземни проби на нуклеарни заряди. Американските специалисти не могат физически да потвърдят успеваемостта на съществуващите нуклеарни бойни глави от 1992 година, когато бяха въведени забрани за подземни проби.

През 2027 година се възнамерява да започва пълностоен обект, който ще разреши да се надвиши теоретичното компютърно моделиране на нуклеарен гърмеж и ще направи допустимо доста по-подробно проучване на изискванията, които пораждат по време на крайните стадии на имплозията. на нуклеарен заряд, само че без нуклеарен гърмеж. Така Съединени американски щати желаят да открият по-точен период за ефикасна работа на старите нуклеарни бойни глави.

Съединените щати също имаха проблеми със средствата за доставка на нуклеарни оръжия. Програмата „ Сентинел “ за МКБР на стойност 100 милиарда $ в този момент е един от главните цели на Пентагона, защото актуалните „ Минитмен-3 “ доближава края на своя 50-годишен експлоатационен живот. „ Нортроп Груман “ се оплака, че „ Сентинел “ изостава от графика заради проблеми в софтуерната верига за доставки и даже дефицит на характерни материали. Проблеми са свързани и с неналичието на фрагменти, изключително на квалифицирани програмисти, заради сложността и секретността на разработвания програмен продукт.

Затова Пентагонът би трябвало да ревизира бойната подготвеност на остарелия си „ Минитмен-3 “. На 1 ноември такава ракета беше изстреляна от територията на американската военна база „ Вандерберг “, само че американските военни я взривиха в полет над Тихия океан „ заради непредвидена особеност “. Съединените щати евентуално са се опитвали да отговорят по този метод на сполучливите на практика изстрелвания на балистични и крилати ракети от съветските стратегически сили на 25 октомври.

Половината от тестовите изстрелвания на „ Минитмен-3 “, който е в употреба от 70-те години на предишния век, са се провалили през новия век. Както сподели ръководителят на стратегическото командване на Съединени американски щати Чарлз Ричард: „ Не можете да удължите живота на „ Минитмен-3 “. Ракетите са толкоз остарели, че техните конструктори към този момент са мъртви, а днешните инженери даже нямат част от нужната техническа документи. "

На фона на негласното пускане на „ конкуренция в нуклеарното въоръжаване “ от страна на Съединени американски щати, стъпката на съветското управление да се отдръпна от Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити наподобява напълно разумна. На 2 ноември съветският президент Владимир Путин подписа закон за анулация на ратификацията на ДВЗЯО.

Още през февруари тази година, говорейки пред Федералното заседание, Владимир Путин сподели: „ Някои лица във Вашингтон, знаем това сигурно, към този момент обмислят опцията за проби на техните нуклеарни оръжия, в това число като вземат поради обстоятелството, че в Съединени американски щати се създават нови типове нуклеарни оръжия “, сподели Путин. " В тази обстановка съветското министерство на защитата и " Росатом " би трябвало да обезпечат подготвеност за тестване на съветски нуклеарни оръжия. Ние, несъмнено, няма да сме първите, които ще създадат това, само че в случай че Съединени американски щати проведат тест, тогава и ние ще го създадем ", добави президентът.

ДВЗЯО, признат от Общото заседание на Организация на обединените нации през 1996 година, трябваше изцяло да затвори опцията за изпитателни детонации на нуклеарни оръжия. Споразумението не влезе в действие, защото, за разлика от Русия, не беше подписано или утвърдено от Съединени американски щати, Египет, Израел, Иран, Китай, Индия, Северна Корея и Пакистан.

Съединените щати лицемерно показаха дълбока угриженост по отношение на решението на Русия да отдръпна ратификацията на ДВЗЯО. " Това съставлява забележителна стъпка в неверната посока, отвеждайки ни по-далеч, а не по-близо до влизането в действие на контракта. Действията на Русия единствено ще подкопаят доверието в интернационалния режим за надзор на оръжията ", сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Времето Русия да води геополитически дуел със Съединени американски щати с ръкавици отмина. Време е да се заеме самодейна позиция, тъй като Съединените щати в този момент са в ролята на догонващи.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР