Комисията на Европейския парламент по вътрешен пазар предложи поредица от

...
Комисията на Европейския парламент по вътрешен пазар предложи поредица от
Коментари Харесай

Европа има нужда от глобална реформа - от рекламата до управление на отпадъците

Комисията на Европейския парламент по вътрешен пазар предложи поредност от ограничения за усилване на отбраната на потребителите и повишение на сигурността и устойчивостта на продуктите.

В сряда евродепутатите одобриха резолюция за резистентен обединен пазар, посредством която приканват Европейската комисия да обезпечи на потребителите „ право на корекция “, като сътвори условия тя да бъде по-систематична, стопански ефикасна и потребителите да имат по-голям тласък за ремонт, а не за замяна на артикули.

Те също по този начин упорстват Европейската комисия да обмисли въвеждането на означение на продуктите и услугите съгласно предстоящата дълготрайност на употребата им (напр. основаване на брояч за използването при избрани категории артикули за да се улесни тяхната повторна употреба). Това ще поддържа пазарите на артикули втора употреба и ще насърчи въвеждането на по-устойчиви индустриални практики. За да се понижат електронните боклуци, евродепутатите упорстват още веднъж за налагането на обвързващи правила за общи зарядни устройства.

Трябва да се обмислят ограничаващи ограничения за справяне с непозволените търговски практики, изразяващи се в съзнателно съкращаване на виталния цикъл на даден артикул или спънки пред поправянето му. Според евродепутатите коригиращите актуализации на софтуера за избрани цифрови устройства би трябвало да продължат през целия им предстоящ живот и да не лимитират техните експлоатационни качества.

Според изследване на Евробарометър 77% от жителите на Европейски Съюз избират да поправят своите устройства, вместо да ги сменят, а 79% считат, че производителите би трябвало да бъдат задължени да улесняват поправката на цифрови устройства или замяната на обособените им елементи.

Промени са нужни във всички сфери: от реклама до ръководство на отпадъците

Евродепутатите също по този начин упорстват за по-устойчиви публични поръчки, както и за виновни маркетинг и реклама, които предизвикват устойчивия бизнес и потребителския избор. Това би трябвало да включва ясни насоки за артикули, за които се твърди, че са екологични, подкрепени от в допълнение узаконяване на екомаркировката. Например, когато в рекламите се вършат поръчки за екологичност на даден артикул, би трябвало да бъдат следвани общи критерии, които да поддържат изказванието.

Докладът също по този начин предлага въвеждането на нови правила за ръководство на отпадъците, в това число унищожаване на законовите спънки, които предотвратяват поправката, препродажбата и повторната приложимост на стоките, като това ще подкрепи и пазара на вторични първични материали.

Борба против рискови артикули, продавани онлайн

В друга резолюция по отношение на предприемането на ограничения по отношение на сигурността на продуктите в границите на единния пазар, утвърдена с 45 гласа „ за “, без гласове „ въздържал се “ и „ срещу “, членовете на Екологичен потенциал разгледаха казуса с рисковите артикули - изключително тези, които се продават в онлайн търговски платформи. Тук са включени артикули, които съдържат рискови химикали, имат обезсърчителен програмен продукт или съставляват други опасности за сигурността.

Евродепутатите упорстват онлайн платформите и местата за търговия да подхващат самодейни ограничения за справяне с подвеждащите практики и упорстват разпоредбите на Европейски Съюз за сигурност на продуктите да се ползват строго. Те акцентират, че би трябвало да се подсигурява спазването на разпоредбите за сигурност за всички артикули, които се оферират в Европейски Съюз, без значение дали са създадени в Европейски Съюз или отвън него, като по този метод ще бъде обезпечена лоялна конкуренция сред фирмите и ще бъде предоставена надеждна информация за продуктите на потребителите.

Резолюцията преглежда също по този начин сигурността и сигурността на изкуствения разсъдък (ИИ) (напр. подкрепяне създаването на ефикасни инспекции на високорискови артикули, вградени в ИИ) и приканва за преразглеждане на настоящото законодателство за сигурност на продуктите, като да вземем за пример Директивата по отношение на общата сигурност на продуктите, с цел да бъде приспособено към цифровизацията на продуктите.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР