Комисия от трима медици-общински съветници ще обсъди вариантите за промени

...
Комисия от трима медици-общински съветници ще обсъди вариантите за промени
Коментари Харесай

Каква ще е съдбата на Тубдиспансера - закриване или преместване?

Комисия от трима медици-общински съветници ще разиска разновидностите за промени и преструктуриране на Белодробната болница във Варна. Предложенията за решения ще бъдат изпратени на кмета и Общинския съвет. Това разгласи в изявление за Дарик ръководителят на общинската здравна комисия проф. Анелия Клисарова (БСП).

Тя ще е един от тримата членове в комисията за Белодробната болница, дружно с проф. Антоанета Цветкова (ГЕРБ) и доктор Ивайло Митковски (Демократична България). Съветниците ще заседават идната сряда от 11.00 часа.

Много вярно е предлагането болничното заведение да стане поделение към някоя от двете огромни лечебни заведения във Варна – „ Света Анна ” и „ Света Марина ”. В случая е належащо и страната да се намеси, сподели в коментар за Дарик радио проф. Клисарова.

Едно от решенията би трябвало да бъде обвързвано със постройките на болничното заведение. Две огромни здания са доста за броя на лекуваните туберкулозно заболели (15 към момента). Проблем е отоплението и реновирането. Най-правилно е да остане една постройка, е мнението на ръководителя на здравната комисия. Проф. Клисарова посочи, че Варна има потребност от такава болница, защото има туберкулозно заболели. Болницата прави профилактична активност, там се вършат и имунизации.

Лечението на туберкулозата е държавно делегирана активност. Тя обаче не е задоволителна за прехрана на болничното заведение, която е общинска. Вече над 10 години Община Варна дофинансира активността на някогашния Тубдиспансер, като все още задълженията на болничното заведение са над 600 хиляди лв.. Те са за неизплатени заплати, употребявана електрическа енергия и снабдители. „ Енерго-Про ” близо две години не е получавало заплащане от болничното заведение, уточни професорът.

Никой не желае да започнеработа в Белодробната болница, поради сериозното финансово положение на здравното заведение. Две медицински сестри са напуснали, като няма претенденти за тяхното място. Останалите от личния състав не са получавали заплати за 10 месеца, разкри шефът на закъсалата болница доцент Христо Ганчев. Той самият напуща директорския пост.

В момента втуберкулозната болницаработят 28 души.В стационара пък се лекуват 15 пациенти. Сериозен проблем остават сметките за електрическа енергия. Към момента туберкулозната болница дължи 71 хиляди лв.. Продължават и набезите на крадци. Заради кражба на кабел цялостен етаж от болничното заведение е останал без ток, показа шефът.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР