Кометата 2I/Борисов - вторият междузвезден пришълец след странното космическо тяло

...
Кометата 2I/Борисов - вторият междузвезден пришълец след странното космическо тяло
Коментари Харесай

Кометата 2I/Борисов прилича на посестримите си от Слънчевата система

Кометата 2I/Борисов - вторият междузвезден пришелец след странното галактическо тяло с форма на пура Оумуамуа, наподобява на "посестримите " си, формирали се в нашата Слънчева система, оповестяват Ройтерс и ТАСС, базирайки се на обява в сп. "Нейчър ".

Сходството съгласно астрономите свидетелства за евентуалната аналогия сред други планетни системи и нашата.

"Първите ни наблюдения демонстрират, че по принцип този обект не може да бъде разделен външно от комети, родени в Слънчевата система ", споделя астрономът Пьотър Гужик от Ягелонския университет в Краков, Полша.

Първата междузвездна комета беше открита през август от кримския астроном Генадий Борисов и през септември беше кръстена на негово име, напомнят организациите.

Първият междузвезден пришелец - загадъчният обект с форма на пура Оумуамуа, беше видян да минава скоростно през нашата Слънчева система през 2017 година Странните форма и придвижване на небесното тяло накараха някои учени да се зачудят дали то не е извънземен транспортен съд.

Разкривайки някои от първите елементи за кометата 2I/Борисов, устремена към Слънцето, астрономите означават, че тя има твърдо ядро с диаметър към 1 километър, наподобяваща облак конструкция от прахуляк и газ, присъщата опашка и червеникав цвят.

Междузвездната комета е изследвана благодарение на телескопи на Хаваите и Канарските острови.

"Определените й до момента свойства - морфология, цвят, хипотетичен размер, са изумително сходни с тези на кометите от Слънчевата система. Това изобретение е значимо, така демонстрира, че комети, сходни на познатите ни, съществуват в междузвездното пространство и се образуват към други звезди ", споделя астрономът Михал Драхус от изследователския екип.

"Нашата Слънчева система постоянно се посещава от "бегълци " от други планетни системи, само че едвам неотдавна ние открихме двама от тях ", добавя експертът.

Кометата 2I/Борисов се чака да доближи най-близката си точка до Слънцето на 8 декември. Скоро по-късно небесното тяло ще се озове в най-близката си точка до Земята - на към 300 милиона километра от нашата планета. За съпоставяне - Луната орбитира към Земята на към 386 000 километра.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР