Коментарът на Небезня идва на фона на днешната конференция на

...
Коментарът на Небезня идва на фона на днешната конференция на
Коментари Харесай

“Комерсант”: Руската “истина” за Буча щяла да стане ясна съвсем скоро

Коментарът на Небезня идва на фона на днешната конференция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Възможно е да се вземе решение, с което Русия да бъде изключена от Съвет на Организация на обединените нации по правата на индивида по самодейност на Съединени американски щати.

Небезня показа съветската версия за случилото се в Буча, откакто по-рано управляващите в Киев разпространиха видео, на което се виждат многочислени тела на цивилни жители по улиците. Украйна упреква съветските войски за всеобщата гибел, а самият президент Володимир Зеленски дефинира случилото се като “геноцид”. Руската федерация отхвърля обвиняванията и твърди, че това се е случило след изтеглянето на съветските военни.

Междувременно през вчерашния ден в поддръжка на украинската версия публикация в New York Times сподели сателитни фотоси, които изрично опровергават изказванията на съветската страна. Коментар направи и американския президент Джо Байдън, който още веднъж назова Владимир Путин " военнопрестъпнк ". Байдън увери, че има намерение да събира информация за военни закононарушения " и " да продължи да доставя Украйна с оръжия, нужни на украинските жители, с цел да се бият ".

Във връзка с обвиняванията на украинските управляващи, западните страни, специалисти и публицисти на 3 април Русия изиска съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по този въпрос. Дмитрий Полянски, заместник-постоянен представител на Русия, приказва за настояването на Руската федерация за привикване на среща в Telegram.
Там той съобщи, че става дума за " крещяща провокация от страна на украинските радикалисти в Буча ". Дипломатът добави, че посредством Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Русия има намерение да " извади на ярко желанията на украинските провокатори и техните западни настойници ".

Въпреки това Англия, която ръководи Съвета за сигурност, на два пъти отхвърли на Русия да организира среща в понеделник и изясни решението си с обстоятелството, че молбата е подадена прекомерно късно. Затова полемиката беше планувана за през днешния ден. Според съветския непрекъснат представител това е нечувано, защото сходни срещи могат да се организират даже през уикендите и празничните дни заради своята неотложност. Небезня изрично съобщи, че решението на Лондон е било " едностранчиво ". " Маневрите ", счита Небезня, са били подхванати, с цел да се заглуши гласа на Кремъл.

" Това е срам за английската дипломация и незаличимо леке върху репутацията на страната ", уточни още дипломатът, представен от “Комерсант”.

Основният мотив на Русия е " нелогичността на момента, в който е била разкрита информацията за случилото се в Буча ".

" Руските войски напуснаха града на 30 март, а видео- и фотографските доказателства за това евакуиране, които бяха показани от украинска страна, не демонстрират всеобщи жертви ", увери той.

По-специално Василий Небензя загатна, че във видеозаписа на 31 март за освобождението на града кметът на Буча Анатолий Федорук е в приповдигнато въодушевление и " не загатва никакви всеобщи зверства, тела на мъртви, убийства или нещо сходно ", твърди още Небезня като акцентира, че клиповете са се появили едвам на 3-ти април. Трябва обаче да се означи, че в украинските канали на Telegram съответните видеоклипове са оповестени на 1 април, а на идващия ден обстановката е записано от пристигнали в Буча задгранични публицисти.

Както “Комерсант” писа по-рано, съгласно публицисти на организация " Франс прес " и " Reuters " някои тела може да са лежали на пътя няколко дни или даже седмици. Междувременно Василий Небензя акцентира, че това е " откровена неистина " от страна на Запада. Той също по този начин акцентира, че времето играе против тези, които упрекват Русия в закононарушение, защото на 5 април съветската страна ще показа още повече доказателства. Какви - не е ясно.

Коментирайки предлагането на публицисти да се организира изцяло следствие на случилото се в Буча като част от интернационално следствие с присъединяване на специалисти, съветският посланик изрази опасения, че то ще бъде политизирано.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР