Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски

...
Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски
Коментари Харесай

Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Египтянин залял с алкохол Корана!

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма. Той даде снимковия материал за своя разбор.

Вълната от възмущение и дипломатически реакции заля ислямския свят откакто на 28 юни /първият ден от свещения за мюсюлманите празник Айд ал адха/ иракско-шведският жител Салуан Момика възпламени Корана пред една от джамиите в шведската столица Стокхолм.

Същият преди две години получава поданство в скандинавската страна. Понастоящем е член на Шведската демократическа партия. Роден през 1986г. в Мосул, основава лична милиция, както и през интервала 2014-2018 година е водач на политическа партия. Според неговия юрист, лицето се афишира за безбожник, само че не е ясно дали произходът му не е християнски или не принадлежи на общността на кюрдите язиди. Преди да емигрира в Швеция, е воювал под знамената на шиитската милиция „ Хашд аш- шааби “.



Ситуацията се повтаря, само че с място на протичането Уляновск, Русия.

В локалните обществени медии беше публикуван видеоклип, в който се вижда египтянинът Саид Абдел Разак да обругава свещената за мюсюлманите книга като обществено я залива с алкохол.

Въпросното лице е родено през 1995 година в Египет. През 2019 година бяга в Русия и се открива в Уляновск. Той е роден мохамеданин, само че се отхвърля от него в родината си. След това приема християнството в египетска източноправославна черква и се крие при свои другари християни в Александрия. Според съветските медии, майката на Саид се е обърнала към египетските управляващи да убедят сина й да се върне към исляма.

От своя страна, губернаторът на Уляновск Алексей Руских обществено афишира ареста на египтянина. Според него, това е закононарушение против всички руснаци.

Очевидно действието е възприето като терористичен акт, защото представителят на локалната власт заявява, че „ тероризмът няма народност или вяра “.

Не е ясно дали напрегнатата психическа конюнктура към войната в Украйна не хвърля светлина върху трактовката на случката в Уляновск от страна на съветските управляващи. Във видео обръщение министърът на информацията на Чечня Ахмад Дудаев демонстрира телефон, явно иззет от Саид Абдел Разак, с който се твърди, че е комуникирал непосредствено с иракчанина Салуан Момика. Според министъра на Рамазан Кадиров, египтянинът и иракчанинът са обсъждали тактика за разпалването на междурелигиозна ненавист. Все отново показаните от министъра видеотелефонни диалози не са доста ясни. Дудаев отстоява мнението, че е налице мрежа, която цели да възпламени война сред другите религиозни общности в Русия. В един по-широк подтекст преди пет дни организацията „ Ислямско съдействие ” прикани „ всички държавни управления да вземат нужните ограничения, с цел да бъдат предотвратени обругаванията на Свещения Коран и на пророка Мохамед. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР