Комбинира ли се Ковид и грип, ще е много по-тежко

...
Комбинира ли се Ковид и грип, ще е много по-тежко
Коментари Харесай

Доц. Михаил Околийски: Трябва да убедим таксиджиите и фризьо...

Комбинира ли се Ковид и грип, ще е доста по-тежко като превозване и даже смъртоносно

Омикрон намира с лекост неимунизираните и ги заразява

В акцията за имунизация би трябвало да се покажат тежките последици при преболедувалите

- Доц. Околийски, Световната здравна организация споделя, че Ковид може да си отиде до края на 2022-ра в страните с високо равнище на имунизация. Не е ли прекомерно оптимистична тази версия?

- Не споделят, че може да си отиде, а че може да бъде овладян в част от страните с високо ваксинално покритие. Вирусът там може да бъде овладян, здравните системи ще се оправят и хората няма да се разболяват и да умират в такава степен като в този момент. Пак ще има хора, които ще се заразяват, само че ще са доста по-малко като брой. Под високо равнище на имунизация разбираме над 70% от популацията. В момента ние в България не сме достигнали даже 30%. Овладяването ще е в страни с триумфи в битката с Ковид, а у нас няма такива.

- Много хора питат за какво омикрон вилнее с цялостна мощ даже в страни като Германия, където има високо равнище на имунизация?

- Омикрон е доста по-вирулентен от делта разновидността. Той намира доста по-лесно тези, които не са имунизирани, и ги заразява. Заразява даже хора с по две дози и бустерна доза, само че те прекарват болестта извънредно по-леко. И това е видно от данните за заболеваемост от Германия. Оттам се вижда, че смъртността е доста по-ниска, в сравнение с в България. Под овладяна заболеваемост се схваща, че здравните системи ще действат дейно и няма да имат подобен проблем хората да се хоспитализират при потребност. Също по този начин това значи, че ще има задоволително лекарства и ще има доста по-добра предварителна защита на болестта. Когато то се случи, то прогнозата за леко или приблизително протичане на заболяването е доста годно. Тоест коронавирусът ще се трансформира в нещо като сезонния грип - нещо, което в този момент не лишава доста дни като заболяване. Във всички страни Омикрон в този момент напряко вилнее. Но за разлика от тези с високо ваксинално покритие, вълната на разновидността делта у нас още не е свършила и по тази причина ще има доста съществени последици.

- Потвърждават ли се най-малко данните, че боледуването при заразяване с омикрон преобладаващо минава леко?

- Тези данни се оказаха прекомерно оптимистични. Това, което е видно на този стадий, е, че вирусът намира доста бързо хората, които не са имунизирани, и ги заразява. И в Германия, където имунизационното покритие е огромно, се разболяват, само че в страни като България и Румъния ще има доста болни по едно и също време и това ще натовари доста здравните системи. Със сигурност може да се каже, че когато човек е имунизиран, вероятността да се разболее е в пъти по-малка. Хора с две дози и с бустерна доза, даже да се заразят, го прекарват по-леко.

- Проблемът със сезонния грип всеобщо се подценява и българите постоянно го карат на крайници. Подобно отношение към предстоящ „ лек коронавирус “ не крие ли опасности?

- Разбира се - никое заболяване не е за занемаряване. Сезонният грип също лишава доста животи в България още преди коронавирус рецесията. През годините приказваме за 2000 души на сезон. Въпросът отново опира до това, че и за сезонния грип имаше ваксини, имаше национална стратегия за заплащането им за тези над 65-годишна възраст, само че имунизационното покритие беше извънредно ниско. Пак заради неналичието на схващане за какво е значимо това и за какво човек би трябвало да си направи такава ваксина и да се защищити.

- През годините не изработихме ли една просвета измежду по-възрастните хора за имунизация срещу грип?

- Надявам се да е било по този начин, само че цифрите не са изключително високи. Не са такива, каквито би трябвало да бъдат - както са в други страни. Там приказваме за 50 - 60% от възрастните хора да са имунизирани. В България процентът си остана относително невисок.

- Много се приказва за флурона - комбинацията сред сезонен грип и коронавирус. Доколко тя е рискова?

- Това е коморбидност от двата вируса - човек да се болести с някои от вариантите на грип и в това време да има и коронавирус. И това ще е доста по-тежко като превозване и даже смъртоносно. Миналата година не забелязахме такава композиция. По-скоро сезонният грип беше значително преместен от ковид. В България в този момент към този момент се следят деянията на грипа и знам, че се рапортуват много тежки случаи.

- Колко са деянията на композиция на грип и коронавирус сега?

- Съвсем малко, доколкото знам. Има данни, които приказват, че можем да чакаме усилване, в случай че не се съблюдават тези ограничения по ограничение на физическите контакти и носене на маски в общи пространства, проветряване и т. н.

- Според СЗО 12% от българите са същински антиваксъри. Още 50 на 100 пък са скептиците. Как се борят толкоз съществени числа срещу всеобщата имунизация?

- Скептиците са 25% и още толкоз са тези, които имат страхове. Страх ги е от страничните резултати към имунизациите, от връзката към цялото заболяване. Всъщност тези 25% скептици и 25% със страхове вършат към 50%, които не са срещу имунизациите кардинално и биха се имунизирали, в случай че получат задоволително съответна информация, която да им се сервира по понятен, логичен и отзивчив метод.

- Ще оказват помощ ли много наивните реклами по малкия екран ​- усмихнати хора, които изясняват по какъв начин са се ваксинирали?

- Има потребност от усмихнати хора, само че те би трябвало да са способени. Които приказват и за рисковете и не отхвърлят, че има случаи със странични резултати, както и имунизирани хора, които се заразяват. Има обаче нещо, за което нищо не се приказва - за опустошаващите резултати на лонгковида. Те демонстрират, като си преболедувал и оживял, какви са провалите на целия ти организъм. Щетите са големи.

- Ще има ли ново направление в здравната система, което да следи пост ковидното положение и провали при хората?

- Чак ново направление не знам дали би трябвало да има, само че това прекосяване на клиничните граници на обособените специалности за наблюдения и старания са доста значими. В България се разсъждава доста от гледната точка на личната единствена компетентност на дадения доктор и доста малко се мисли към комплексните проблеми и провали. Затова и българските медици би трябвало да четат повече и да се интересуват от другите медицински. Така ще могат да дават положителни препоръки, а оттова и по-добро лекуване на страдащите. Никой не страда съвсем единствено от едно заболяване - нещата са сложни.

- Преди месеци говорихме, че би трябвало да има национална тактика за разпространение на имунизацията. Защо още нямаме такава?

- Сега сега има работна група и Световната здравна организация взе участие в нея. Опитваме се да помогнем на Министерството на здравеопазването и на новото държавно управление да сътвори такава тактика. Тя би трябвало да е за връзка на риска и за замесване на цялото общество в по-доброто схващане за какво има изгода от имунизирането. Говорим не за медийна акция, а за нещо насочено към обособени таргетни и професионални групи. Това може да са общопрактикуващите лекари, само че освен те. Стратегията би трябвало да е комуникирана и към учителите, възрастните хора, таксиметрови водачи, фризьори - това са все хора, които имат някакво общество въздействие. Те би трябвало да бъдат въвлечени, с цел да схванат за какво е значимо да приказват по логичен метод с техните пациенти или клиенти.

- Научна ли е прогнозата, че в страни с ниско имунизационно покритие като България и Румъния може да се родят нови разновидности на вируса като омикрон?

- Това е изцяло възможно. Причината е, че вирусът циркулира доста по-умело в тези популации. Така се получават тези нови разновидности. Точно по този начин пристигна и омикрон от Южна Африка. Там той евентуално се дължи на локална общественост с високо равнище на СПИН.

Доц. доктор Михаил Околийски е специалист на Световната здравна организация в България от 2014 година. Завършил е обществена терапия през 1995 година в Хумболтовия университет в Берлин. В 1998 година получава докторска степен от същия университет. В продължение на 15 години работи в Центъра за публично здраве и разбори. Участвал е в голям брой семинари в Европа, Азия и Съединени американски щати. Преподава на студенти в Югозападния университет. Тези дни СЗО ще показа петото си проучване за настройките, свързани с COVID-19 измежду българите, което демонстрира и някои от аргументите за публичните настроения против имунизирането и зеления документ.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР