Командирът на кораба е Кейл Линдгрен – ветеран от НАСА,

...
Командирът на кораба е Кейл Линдгрен – ветеран от НАСА,
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американският пилотиран кораб Крю Драгън с четирима астронавти на борда излетя към МКС!

Командирът на кораба е Кейл Линдгрен – деец от НАСА, като това е вторият полет за него. Пилотът е Робърт Хинс, който лети в космоса за пръв път. Двамата са съпроводени от експертите Джесика Уоткинс от НАСА, която също лети за пръв път, и Саманта Кристофорети от астронавтския корпус на Европейската галактическа организация с една предишна задача зад тила си. 

“Крю Драгън ” ще пътува 16 часа, след което ще се скачи към модула “Хармъни ” от американския сегмент на МКС.

За потребностите на днешното изстрелване бе употребена първата степен “B1067 ”, като това бе четвъртият полет за нея. При предходните си задачи тя е служила за изпращането в орбита на товарен транспортен съд “Карго Драгън ” през юни 2021 година, на пилотиран транспортен съд “Крю Драгън ” през ноември 2021 година и на турски сателит месец по-късно. Днес още веднъж нямаше никакви проблеми по време на задачата и откакто си свърши работа степента извърши меко кацане върху плаващата платформа “Недоимък на достолепие ”. 

Но пилотираният транспортен съд “Крю Драгън ” е напълно нов и той има лично наименование “Фрийдъм ”. “Фрийдъм ” ще се причисли към останалите кораби от флотилията на СпейсЕкс – “Индевър ”, “Ендюрънс ” и “Ресилиънс ”. Според сегашните проекти на Мъск това е последният транспортен съд “Крю Драгън ”, предвиден да бъде издигнат. Очевидно задачата е компанията да се концентрира върху идващото потомство ракети и кораби “Старшип ”. 

С към този момент издигнати четири кораба “Крю Драгън ” СпейсЕкс предвижда, че ще може да организира по шест пилотирани задачи годишно – две, отдадени на ротацията на екипажа на МКС, две частни задачи до МКС и две задачи в свободна орбита към Земята. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР