Колкото повече научаваме за нашия команден център, толкова повече мистерии

...
Колкото повече научаваме за нашия команден център, толкова повече мистерии
Коментари Харесай

5 интересни факта за здравето и работата на човешкия мозък

Колкото повече научаваме за нашия команден център, толкоз повече мистерии пораждат

Мозъкът е централната „ контролна единица “ на нашите тела, вместилище на мемоари и страсти. През съвсем цялата човешка история философите са вярвали, че мозъкът може даже да съдържа онази нематериална същина, която ни прави хора: душата.

Какво би трябвало да знаем за нашия мозък?

Основният орган на човешката нервна система, мозъкът ръководи множеството от дейностите на тялото ни и обработва информацията, получена както извън, по този начин и вътре в тялото, и е самото седалище на нашите страсти и когнитивни качества, в това число мисъл, дълготраен и кратковременен памет и взимане на решения.

Първото споменаване на този орган е записано в древноегипетски медицински етюд, прочут като „ Хирургическият папирус на Едуин Смит “, по името на индивида, разкрил този документ през 1800-те.

Оттогава нашето схващане за мозъка се разшири извънредно, макар че към момента се борим с доста мистерии към този основен орган.

1. Използваме единствено 10 % от мозъка си

Мит е, че използваме единствено 10% от мозъка си. Ние в действителност използваме 100% от мозъка, само че не целия едновременно. Мозъкът съставлява единствено към 3% от общото тегло на тялото ни, само че той употребява към 20% от нашата сила, тъй че несъмнено нещо се случва там! Дори и най-малката активност употребява повече от 10% от мозъка ни – какъв брой се употребява в даден миг зависи от това, което вършим.

2. Увреждането на едната страна на мозъка ще засегне противоположната страна на тялото

Нашият мозък е разграничен по средата и има две страни или полукълба. Всяка страна управлява мускулите от противоположната страна на тялото, като по този метод дясната страна на мозъка управлява придвижванията от лявата страна на тялото, а лявата страна на мозъка управлява мускулите от дясната страна. Ако едната страна на мозъка е повредена след инсулт или травматично мозъчно увреждане, противоположната страна на тялото ще бъде наранена.

Нашето ляво полукълбо на мозъка също е отговорно за развиването на уменията ви по език, математика и логичност, до момента в който дясното полукълбо на мозъка управлява вашите пространствени качества, различаване на лица, музика и образни облици.

3. Човешката памет може да събере цялата информация в Интернет

През 2016 година за проучване на човешката памет учените изследват мозъци на плъхове. Хората и плъховете имат подобие във формата на мозъка и функционалността на синапсите. Необходима е повече от година, с цел да бъде скицирана всяка клетка, открита в хипокампа на гризача. Невероятно, само че даже дребен пример тъкан има голям размер. (Този пример е 20 пъти по-тънък от човешки косъм.)

От материала експертите сглобяват всички неврони със приключени структури. След това 287 мозъчни кафези са изследвани съгласно размера и синапсовата връзка. Когато учените виждат, че всички сигнали се предават съвсем от една и съща точка, пресмятат, че един неврон може да употребява 26 разнообразни метода за шифроване на информацията. Такава •точност разрешава на екипа да преведе това на компютърен език. Излиза, че човешкият мозък може да съхранява един петабайт информация. По размер това се равнява на цялата информация, налична в интернет.

Тази мозъчна памет използва мощ, еквивалентна на 20-ватова крушка. Ако бъде съединен компютър със същия размер памет, за зареждането му ще е нужна атомна електроцентрала.

4. Хипнопедията съществува

Хипнопедията е метод да учим насън. Но колкото и привлекателна да наподобява мисълта за сходно образование, хипнопедията има ограничавания. През 50-те години на предишния век е открито, че хората не могат да запомнят обстоятелства, в случай че не са будни.

Съвременни проучвания удостоверяват тези заключения, само че са направени и някои забавни открития.

През 2014 година израелски учени вършат опити със върли пушачи. Те приспиват доброволци и ги опушват с цигарен пушек, разбъркан с неприятни миризми. В течение на две седмици никой от участниците не желае да пуши.

Изследване от 2017 година потвърждава, че мозъкът на латентен човек може да основава напълно нови мемоари. Изучаването на испански език насън е невероятно, само че запомнянето на комплицирани шаблони на фона на бял звук става автоматически. След събуждане доброволците елементарно дефинират музиката, която са слушали насън, само че единствено в случай че тя е възприемана по време на етапа на бързия сън. Това потвърждава, че стадиите на съня играят роля във образуването на паметта.

5. Пробив в лекуването на Алцхаймер

Все още не съществува лекарство против това заболяване, което през днешния ден унищожава живота на над 50 млн. души по целия свят. Но през 2015 година австралийски учени откриват способ, допускащ да се в профил повода за появяването му.

Болестта на Алцхаймер поражда в резултат на това, че в тъканите на основния мозък се натрупват плаки, които блокират функционалностите на сивото вещество. Резултатът е все по-голяма загуба на когнитивните качества. С помощта на мишки, страдащи от същия проблем, австралийските експерти тестват способ, който може да промени метода към лекуването на болестта.

Около 75% от гризачите демонстрират цялостно възобновяване на умствените си качества, в това число на паметта. Новата технология е неинвазивна и не поврежда мозъчните тъкани. Тя е наречена „ фокусиран лечебен ултразвук “, защото е основана на въздействието с ултразвук върху мозъка. С негова помощ меко се уголемява хематоенцефалическата преграда, в която участват кафези за премахване на отпадъците.

Тези кафези се засилват и унищожават провалите, предизвикващи най-лошите признаци на заболяването на Алцхаймер. Това изобретение може да докара до появяването на ефикасна безлекарствена терапия на този камшик на актуалния живот.

Инфо: www.rxlist.com

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР