“Колкото повече говоря с хората за трудностите, свързани с предприемането

...
“Колкото повече говоря с хората за трудностите, свързани с предприемането
Коментари Харесай

Искам да напусна работа: Преди да го направите, прочетете това

“Колкото повече приказвам с хората за компликациите, свързани с предприемането на професионална смяна, толкоз повече диря елементарен отговор, рамка, математическа формула за взимане на сходно решение.   И по този начин, взех решение да опитам.   Това е продуктът на моето ентусиазъм ”, споделя доктор Бен Майкъл, чиято компетентност е да оказва помощ на хората да реализират психологично здраве и благоденствие посредством креативна изява.

Прочетете още: Без твоя екип ти си нищо, поучава Ана Уинтур

Има четири фактора, които би трябвало да имате поради, когато обмисляте дали да напуснете работата си или не: нови познания, благодарност, приходи и благоприятни условия за бъдещо развиване.

1. Нови познания

Доколко научаваш нови неща в работата си?

На съвсем всяко работно място човек има какво да научи. Въпросът е дали се чувствате въодушевени да го извършите, както и дали не сте станали към този момент толкоз добър в дадена активност, че се носите напълно по инерцията.

2. Признателност

Колко смятате, че ви ценят на работа?

Всеки човек има потребност да работи на място, където усеща благодарност и почитание.

3. Доходи

Чувствате ли, че сте добре платени за това, което вършиме?

“Без значение какво приказват някои, парите са доста значими ”, споделя той. Не са всичко, само че не са и незначителни.   Както един клиент ми сподели един път – “Единствените хора, които считат, че парите нямат значение, са богатите.   За останалите те са доста значими – изключително когато нямате с какво да платите наема. ”

4. Перспективи

Какви благоприятни условия виждате за прогрес или за забавни неща за правене в бъдеще?

Оценете всеки от четирите фактора от 1 до 10 за настоящата си работа.

Да кажем да вземем за пример, че не се чувствате по този начин, като че ли се учите доста от настоящата си работа, тъй че оценявате образованието с 2.   И усещате, че ви ценят, само че не задоволително, тъй че давате на този аспект оценка 5. Получавате по-скоро положително възнаграждение, тъй че давате 7 и има прочут късмет за развиване в бъдеще и давате 5.

Ако съберете точките, резултатът ще бъде подобен: 2 (Учене) + 5 (Признателност) + 7 (Доходи) + 5 (Перспективи) = 19. Това е резултатът за настоящата ви работа.

Сега направете същото за друга работа, за която може би мислите.

Да речем, че очаквате да научите доста от новата си работа, тъй че дайте 7. Мислите, че ще ви оценят доста – дайте 7. Представяте си, че приходите ви ще бъдат почти същите, тъй че ги класирайте още веднъж със 7. Накрая, виждате огромни вероятности, тъй че 9.

Ако ги сумирате ще получите следния резултат: 7 (Учене) + 7 (Признателност) + 7 (Доходи) + 9 (Перспективи) = 30. Това е резултатът за бъдещата ви работа.

Изглежда елементарно, нали?   Сегашната ви работа получи 19 точки, до момента в който бъдещата ви получи 30, тъй че по всяка възможност си коства да напуснете работа?   Не е наложително.   Има два фактора X, които са доста значими при вземането на това решение:

5. Промяна

Колко ще се разстрои животът ви, в случай че промените работата?

6. Страх

Колко се страхувате от новото и непознатото?

Оценявайте всеки фактор от 1 до 10. Да речем, че смяната на работата ще има умерено влияние върху живота ви, тъй че давате оценка 4. Страхувате се от смяна приблизително, по тази причина поставете там 5. Съберете двете цифри и ще имате резултата Промяна/ Страх.

Сега извадете цифрата или цифрата за промяна/ боязън от предходния общ брой на бъдещата си работа и сравнете резултата с рейтинга на актуалната си работа.   В нашия образец това значи бъдеща работа = 30 минус промяна/ боязън = 9, тъй че резултатът е 21, до момента в който за настоящата ви работа е 19. Това значи, че е време да си тръгнете.

Това, което остава в този момент, е да предприемем дейности.   Ако това уравнение ви убеждава да останете на работа, само че към момента се чувствате нервни, пробвайте се да измененията първите четири фактора: Нови познания, Признание, Доходи и Перспективи.   Ако се опитате да подобрите тези аспекти, само че към момента се чувствате нещастни, може би ще би трябвало да извършите изчисленията още веднъж.

Какво вършат всички сполучливи дами през първия час на работа

Не допускайте да ви мачкат на работа, в случай че сте интроверт

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР