Колкото и да не ни се иска, есента бавно настъпва

...
Колкото и да не ни се иска, есента бавно настъпва
Коментари Харесай

Сезонен косопад: защо губим толкова много коса през есента


Колкото и да не ни се желае, есента постепенно настава и към този момент се усеща освен в атмосферата, само че и по телата ни. Няма по какъв начин да не сте забелязали, че през есента косата ненадейно стартира да пада повече от нормално. Защо?

Сезонният косопад е естествен

Всеки ден губим до 100 косъма. Това звучи доста, само че спрямо хилядите косми по главите ни, е в действителност дребен %. През есента броят се усилва и това става очевидно след душ, когато си вършим прическа и по пръстите ни остава стряскащо доста коса. Звучи нетипично, тъй като сме привикнали в студеното време да трупаме, а не да се освобождаваме, само че с косата ни се случва тъкмо противоположното.

Така нареченият сезонен косопад е годишен шоков миг за мнозина, последван от паническо пазаруване на артикули и нервно търсене на способи за предотвратяването му в Гугъл. Но косопадът е изцяло натурален развой и е също толкоз значима част от цикъла на обновяване, колкото и растежът. Косата ни минава през постоянен цикъл, всеки косъм минава през няколко етапи: на напредък, фаза на регресия и фаза на покой.



Смяна на козината

Докато етапа на напредък трае приблизително към три години, косата ни се намира в първата фаза на регресия за към три седмици, до момента в който по-късно навлезе във етапа на покой от към три месеца. Именно по време на тази фаза на покой се следи косопад. Тя настава в преходния интервал от края на лятото към есента и зимата. 

Тогава косата като цяло става по-тънка. По това време се губи до 30 % от косата, която по-късно се възвръща. Ако въпреки всичко желаете да противодействате на сезонния косопад и да укрепите косата си през студения сезон, има няколко неща, които можете да извършите.



Правилното хранене за здрава коса

Здравословното хранене и подобаващите хранителни субстанции са от изгода и за косата ни. Изключително добре работят добавки с витамин С и витамин D, както и с мед, желязо и цинк. Всичко това може да се прави и превантивно, а освен когато видим косопад. В всекидневието ни редовно натоварваме косата, като я сушим и боядисваме постоянно, тъй че има смисъл да одобряваме тези дейни субстанции и като превантивна мярка. Какво по-лесно от това да се откажете от сешоара най-малко един път?

Витамин В подтиква метаболизма и обезпечава здрав скалп. Съдържа се в: пилешко месо, риба, банан, спанак, авокадо. Витамин С подкрепя достигането на желязо до корените на косата. Най-лесният метод да си го набавите е с цитрусови плодове. Протеинът е извънредно значим, защото косата се състои от 90% протеини, тъй че се нуждае от доста повече от тях, с цел да остане мощна и да пораства здрава.

Желязото дава отговор за растежа на клетките на тялото. В най-големи количества се съдържа в рибата, месото и бобовите култури. Наблегнете на тези артикули и скоро ще видите резултата върху косата си.



Вземете си отмора от пресите за изправяне на коса и сходни

Редовното изправяне, къдрене или сушене със сешоар, несъмнено, не е потребно за косата. Защото топлината изсушава структурата на косъма и го прави трошлив. Особено през летните месеци косата се поврежда в допълнение от слънцето. Затова е значимо понякога да давате отмора на косата си и да се въздържате от оформяне и сушене със сешоар. По този метод дължините могат да се възстановят и не се натоварват всеки ден.

Затова, изключително през есента и зимата, би трябвало да избягвате потреблението на сешоар или преса за изправяне на коса и да употребявате овлажняващи шампоани, по опция такива с билкови екстракти.

Правилна грижа за косата и скалпа

Когато става въпрос за здрава коса, вярната грижа също играе роля, несъмнено. Важно е да разресвате косата старателно, тъй че да се даде опция за кръвообращение на скалпа. Прекалено сухият въздух в стаята също вреди, защото я прави по-чуплива. Насочете се към четки, стимулиращи растежа на скалпа, най-много от такива с удължени косъмчета, които подтикват и масажират скалпа и оказват помощ за понижаване на напрежението върху косата по време на стилизиране и сушене.



Кога е време да потърсите доктор?

Ако се опасявате, че косопадът ви е по-силен от този на другите или подозирате причина, друга от естествения цикъл, би трябвало да извършите едно нещо на първо място: изчакайте и вижте. Първо да наблюдавайте по какъв начин се трансформира косата ви. Ако обективно и видимо губите повече от 100 косъма дневно в продължение на няколко седмици, тогава е време да се консултирате със експерт.

Не бързайте да се плашите. Сезонният косопад е изцяло естествен и нормално води до възобновяване на косата. Защото за всеки косъм, който губим, се появява нов, пресен косъм. Просто е належащо малко време, с цел да порасне още веднъж.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР