Колко време ще изкара този парламент?Отговорът на този въпрос зависи

...
Колко време ще изкара този парламент?Отговорът на този въпрос зависи
Коментари Харесай

Колко време ще изкара парламентът? Може и да е дълго

Колко време ще изкара този парламент?

Отговорът на този въпрос зависи директно от това какъв брой време може да продължи рулетката с мандатите, които се връчват на парламентарните партии за сформиране на държавно управление.

Член 99 от Конституцията, който урежда така наречен " парламентарна
рулетка " с мандатите за сформиране на държавно управление е много неразбираем и допуска разнообразни тълкувания. При деликатен прочит на текста може да се стигне до извода, че действително тази процедура няма краен период.

Конституцията е написана по този начин, че да даде опция на партиите и президента оптимално дълъг интервал от време за маневри. Основният закон разчита на това, че взаимният надзор сред политическите субекти ще предотврати корист с права.

Ето какво написа в този текст:

Чл. 99.

(1) Президентът след съвещания с парламентарните групи разпорежда на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група, да сформира държавно управление.

(2) Когато в 7-дневен период претендентът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът разпорежда това на посочен от втората по бройка парламентарна група претендент за министър-председател.

Както е видно, няма категорично записан период, в който президентът би трябвало да връчи втория мандат.

(3) Ако и в този случай не бъде препоръчан състав на Министерския съвет, президентът в периода по миналата алинея разпорежда на някоя последваща парламентарна група да уточни претендент за министър-председател.

Не е ясно защо се отнася изразът " в периода по миналата алиниея ". Дали в този период президентът би трябвало да връчи третия мандат или в този период третият мандат би трябвало да бъде върнат - изпълнен или несбъднат. По-скоро този период се отнася до връчването на мандата, което би трябвало да значи, че за неговото връщане краен период няма.

(4) Когато проучвателният мандат е завършил сполучливо, президентът предлага на Народното събрание да избере претендента за министър-председател.

(5) Ако не се реализира единодушие за формиране на държавно управление, президентът назначава служебно държавно управление, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в периода по член 64, алинея 3. (до два месеца - б.р.) Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, дефинира и датата на изборите за ново Народно заседание.

Ясно е, че до два месеца, откакто третият мандат е върнат, би трябвало да има парламентарни избори.

Идеята на текстовете е да се сътвори оптималната опция за сформиране на парламентарно държавно управление.

За първия и за втория мандат няма записан период, в който президентът да ги връчи. Основният закон се  " забързва " чак на третия мандат. Според решение на Конституцонния съд от 1992 година при трети мандат претендентът за министър председател също би трябвало да го върне до една седмица - изпълнен или несбъднат.

В конституциите на други страни с парламентарно ръководство въобще няма записани периоди за връчване на мандати. Едно от държавните управления на Ангела Меркел в Германия е било договаряно 8 месеца. На доктрина и в България договарянията за държавно управление също могат да продължат 8 месеца. Зависи до каква степен това би било политически оправдано.

Що се отнася до това какъв брой ще изкара сегашния парламент  - на доктрина постоянно съществува и догадка, при която се основава държавно управление, което изкарва цялостен мандат. Или най-малко до локалните избори следващата година наесен. И тази догадка не зависи от
рулетката с мандатите.
Още по темата

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР