Колко време може да се отлага едно неотложно почистване на

...
Колко време може да се отлага едно неотложно почистване на
Коментари Харесай

„Неотложното” почистване на река Марица отново се отлага, задава се нова съдебна сага

Колко време може да се отсрочва едно наложително разчистване на растителността в коритото на река Марица в Пловдив? Ако съдим по образеца на Община Пловдив –  3-та година, а в това време неотложността от почистването на коритото става все по-голямо.
Прочетете още
По всичко проличава обаче, че това няма да се случи и преди дъждовния сезон през есента, който чука на вратата. Причината е, че Община Пловдив още веднъж е отстранила компанията „ БКС – Озеленяване ” и е избрала компания „ Ростер ” за почистването макар решението на Върховен административен съд и Комисия за защита на конкуренцията от юли тази година.  

„ Против всички правила постановени от Закона за публичните поръчки в България комисията по Закон за обществените поръчки към община Пловдив афишира за победител  компанията дала най-висока цена, при определящ аршин „ цена ”, заложен в критериите за присъединяване от същата тази комисия. Сам по себе си критерият „ цена ” е лишен от всяка индивидуалност и подсигурява цялостна бистрота и равнопоставеност при избора.

Комисията за публични поръчки към община Пловдив обаче не е подготвена да се съобрази с решението на ВАС  и търси малка врата в Закон за обществените поръчки, с цел да го заобиколи по всички вероятни способи с цел да разпореди поръчката на определената към този момент компания „ Ростер ”.  В свое изявление заместник- кметът на общината с сектор „ Екология ” Анести Тимчев, намерено декларира, че са предпочели компанията с най-висока цена, тъй като знаели какви  са нейните потенциал и благоприятни условия, до момента в който останалите компании не разполагат с такива. След като тази информация е задоволителна на Комисията по Закон за обществените поръчки в Пловдив да дефинира реализатор на посочените действия, тогава какъв е смисълът от цялата процедура по оповестяване на социална поръчка и задаване на критерии за присъединяване?  Освен користолюбие към  компания „ Ростер ”, определена за победител в очевидно нарушаване на закона, господин Тимчев  декларира и своето противоречие с провежданите по Закон за обществените поръчки процедури, считайки, че общинските управления могат сами да  носят отговорността за решение, като това коя компания да изберат за осъществяване на избрана активност „ в името на публичния интерес ”, споделя шефът „ БКС Озеленяване ” Наталия Русева.

Видно от профила на купувача Община Пловдив с решение от 15 август още веднъж избира компания „ Ростер ” за победител в процедурата, въпреки Върховен административен съд и Комисия за защита на конкуренцията да са отменили предходния избор.  Тъй като водещият фактор е цена, от комисията към Община Пловдив са отстранили „ БКС – Озеленяване ” още веднъж, този път по друга причина – разминаване в ценовата оферта.  Предложената сума от „ Ростер ” в процедурата бе близо 1,2 млн. лв. без Данък добавена стойност, а на другата компания – 977 хиляди лв..

От „ БКС – Озеленяване ” към този момент са подали тъжба в Комисия за защита на конкуренцията поради новото решение, а това значи, че ще има цикъл от най-малко 4 месеца до окончателното решение на Върховен административен съд.  Компанията счита, че няма да е изненада, ако  най-после комисията към Община Пловдив приключи въпросната поръчка и базирайки се на чл.79 от Закон за обществените поръчки ще премине към договаряне без авансово съобщение, с цел да разпореди дейностите на по този начин желаната от Тимчев компания.

Това пък се случва 10 месеца след предизвестието на зам.-кмета, че 6-метрова вълна може да залее Пловдив, в случай че не се почисти незабавно река Марица.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР