Колко струва на пазара апартамент с площ 74, 35 кв.

...
Колко струва на пазара апартамент с площ 74, 35 кв.
Коментари Харесай

Архитектка в „Градини и паркове” взе ведомствен апартамент на безценица, но съди Общината за цената

Колко коства на пазара апартамент с повърхност 74, 35 кв. м от две стаи, дневна-столова, баня и тоалетна, две тераси и склад, издигнат през 2017 година, на съвършена локация в регион „ Южен”? Ако се разровите в уеб страниците за парцели или се обадите на брокер, то ще видите, че сходен апартамент мъчно може да си закупите за по-малко от 800-900 евро на квадрат. Да не се каже, че това ще е топ договорка. С други думи би трябвало да приготвите най-малко 130 000 – 140 000 лв. а него.

Едва ли има човек, който в случай че откри подобен апартамент за 99 221 лв., който няма да е благополучен. Очевидно обаче това се отнася само за свободния пазар, само че не и за общинските чиновници, които могат да си взимат ведомствени жилища.

През последната година Общинският съвет утвърди над 30 продажби на ведомствени жилища на чиновници. Обичайно цената бе много под пазарната, само че постоянно се акцентира, че това е една от привилегиите поради ниските заплати.

Един от тези жилища бе продаден на ландшафтен проектант в общинското дружество „ Градини и паркове”. Местният парламент позволи на арх. Десислава Танчева да си закупи жилището за 99 221 лв., което се намира в нова кооперация на улица „ Околчица” в регион „ Южен”. Както казахме цената е повече от добра, само че не и за архитектката. Тя е завела дело против Общинския съвет, като е поискала цената да бъде понижена, защото била по-висока от пазарната.Цената бе избрана от към този момент някогашния зам.-кмет арх. Невена Балчева и утвърдена от Общинския съвет, като стъпва на оценка на самостоятелен оценител.

По време на делото е направена експертиза от експерт, което е дало още по-ниска цена – 74 745 лв.. Според него това са действителни покупко-продажби, на които са се направили продажби на сходни жилища. Съдът не е приел експертизата на вещото лице, защото той не е показал данни за аналогични парцели и покупко-продажби с въпросния апартамент. След това е отхвърлил и жалбата на Танчева и по този начин, с цел да закупи тя жилището си, ще би трябвало заплати 99 221 лв..

Тя работи в общинското дружество от 2012 година, а първия си ведомствен апартамент е получила през 2014 година на бул. „ Коматевско шосе”. След това тя се омъжва и защото има потребност от по-голям апартамент на нея й се дава подобен на същата улица.

През 2016 тя ражда близнаци и още веднъж желае по-голям апартамент, като в края на 2017 година общинският чиновник заживява в този на улица „ Околчица”, който е преди малко издигнат. Две години по-късно архитектката дава поръчка за закупуване на жилището, а решението на локалния парламент е признато през юли 2021 година.

Според наредбата, с цел да получиш ведомствен апартамент, би трябвало да работиш в общинската администрация или звено на бюджетна прехрана. Условието е да не разполагаш с жилище или идеални елементи от такова на територията на Община Пловдив. За да го закупиш по-късно, би трябвало да си живял 5 години чартърен в общинско жилище – без значение кое. С други думи съгласно наредбата, в случай че някои се нанесе в чисто нов апартамент, а 5 години е живял в друго жилище, той незабавно може да изиска да го закупи.

Пловдивчаните, които не са на работа, и живеят в общинско жилище би трябвало да изчакат 10 години, с цел да изискат жилището да го купят.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР