Колко са силни в днешно време политическите партии в Европа

...
Колко са силни в днешно време политическите партии в Европа
Коментари Харесай

От християндемократите на Меркел до ГЕРБ: колко са силни партиите в ЕС

Колко са мощни в днешно време политическите партии в Европа и кои са най-могъщите играчи измежду тях?

През последните години темпът на политическите промени доста се форсира, създавайки комплициране и непредвидимост измежду заинтригуваните страни и жителите. Поради тази причина VoteWatch Europe прави разбор на възхода и падението на политическите партии в страните членки на Европейския съюз.

Основните заключения от изследването са:

- Германският блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз остава най-силната партия в Европейски Съюз , макар скорошните си изборни загуби. Либералната партия на френския президент Еманюел Макрон е на второ място, следвана от английските консерватори. Влиянието на водещи италиански и испански партии понижава поради фрагментираността и неустойчивостта на политическия пейзаж там.

- Унгария в страната, в която властта е най-концентрирана , следвана от Малта. Освен тези две страни, концентрирането на властта в Европа е все по-рядко поради политическата фрагментираност. Управляващите десни партии наподобява са били по-ефективни в консолидирането на властта си през миналото десетилетие, демонстрира изследването.

- Европейската национална партия остава най-силното политическо семейство в Европейски Съюз и води във всички посоки – мощ, водачество и дългоденствие (повече за методологията на изследването четете в края на статията). Водещата ѝ позиция обаче се свива, тъй като тя понесе обилни загуби в Западна Европа и стартира да разчита повече на постоянни, само че постоянно противоречиви, ръководещи партии в Централна и Източна Европа.

- Десетилетието не беше позитивно за групата Социалисти и демократи. Тя загуби обилни позиции в Западна Европа, въпреки да остава второто по мощ европейско политическо семейство частично поради представянето на своите южноевропейски членове.

- Либерално-центристката " Обнови Европа " догонва двете обичайни политически фамилии главно поради новите си членове, като партията на Еманюел Макрон. Традиционните членове на това европейско политическо семейство, като немската Свободна демократическа партия и английските либералдемократи, се борят за възобновяване си.

- Европейски консерватори и реформисти е най-силната група измежду периферните политически фамилии в Европейски Съюз, най-много поради съсредоточената власт в Полша и Англия. Брекзит обаче ще нанесе удар по това политическо семейство, правейки го по-зависимо от полската му цитадела.

- Силата на Зелените, левите и десните националисти се усили доста за десетилетие. Тяхното присъединяване в държавни управления обаче остава лимитирано, макар някои скорошни усъвършенствания.

През миналото десетилетие се ускори политическата фрагментираност и поляризация, се отбелязва в разбора. Макар тази наклонност да се следи в целия свят, тя беше изключително мощна на равнище Европейски Съюз. Отслабени от икономическата рецесия, обичайните политически фамилии, доминирали европейската политика от края на Втората международна война насам, продължиха да губят позиции за сметка на десните националистически партии и, в по-малка степен, на различните центристки и леви сили.

Десетте най-силни партии в Европейски Съюз

Резултатите на всяка национална партия се мерят на фона на размера на страната (като % от популацията в ЕС). Това изяснява за какво в топ 10 са съществени партии от най-големите страни членки.

 Десетте най-силни национални партии в ЕС<br /><br />Източник: VoteWatch
Десетте най-силни национални партии в Европейски Съюз

Източник: VoteWatch
Без изненада немският блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз е преди всичко като партията, ръководеща държавното управление в най-голямата страна от Европейски Съюз. Нейното въздействие се ускорява и поради продължителния ѝ интервал на власт (почти 15 години – измежду най-дългите в Европа).

Блокът е на челни позиции и що се отнася до водачество – да вземем за пример партията е на първите места по управителни постове в Европейския парламент. Влошаващото се показване на избори обаче евентуално ще понижи силата ѝ в близко бъдеще. Все отново поради централната ѝ позиция в политическия набор и изолацията на периферните партии в ляво и дясно, тя евентуално ще продължи да бъде част от множеството обединения на национално и районно равнище в обозримо бъдеще.

Втората най-силна партия е тази на Еманюел Макрон - " Република, напред " . Макар да е релативно нова, тя съумя да си обезпечи огромна част от политическата власт във Франция, главно с помощта на политическата/избирателна система на страната, поради която спечелилият на президентските избори е много евентуално да си завоюва и законодателно болшинство. Макар след скорошните евроизбори партията да завоюва по-голямо въздействие на равнище Европейски Съюз, късият ѝ доскорошен престой във властта значи, че към момента има опция за усъвършенстване ще се отнася до консолидацията – да вземем за пример настоящето държавно управление не може да разчита на удобно болшинство измежду локалните управляващи и в Сената.

На трето място е английската Консервативна партия , която се възползва от дълъг непрестанен интервал на власт (почти 10 години), само че и на мощно показване на национални избори, главно поради английската изборна система. Макар партията да загуби съвсем цялото си въздействие на европейско равнище, вътрешната ѝ позицията остава много мощна.

 Борис Джонсън
© Reuters

Борис Джонсън

Размерът на страната е значим, само че политическата фрагментираност понижава властта на водещите партии от страни като Италия и Испания. Това не важи за Полша – ръководещата там партия " Право и правдивост " изпреварва обединения от Италия и Испания, макар по-малкия размер на страната. " Право и правдивост " се показа доста добре на изборите през 2019 година и навлезе във втория си мандат с възобновено (макар и леко отслабено) безусловно болшинство в Сейма. Партията има и собствен еврокомисар, само че се нуждае от повече съдружници в Европейския парламент.

Испанската социалистическа работническа партия е най-влиятелната в Испания. Тя обаче пристигна на власт едвам през 2018 година след седем години ръководство на Народната партия. Това, и фрагментацията на испанската политика, лимитират консолидирането на властта ѝ. Освен това самостоятелните провинции имат обилни пълномощия в Испания спрямо районите в други страни в Европейски Съюз. В началото на януари министър председателят социалист Педро Санчес завоюва утвърждението на Народното събрание за обединението си с крайнолявата " Унидас подемос ".

 Педро Санчес
© Reuters

Педро Санчес

Сред най-големите страни Италия е тази, в която политическата неустойчивост и фрагментираността са най-силно изразени. Затова няма италиански партии в топ 5 на класацията на Votewatch. В топ 10 има три. Това не е изненадващо, защото нестабилните съдружни съглашения и променливите желания на италианския електорат попречиха на укрепването на властта.

Движение " Пет звезди ", което ръководи в коалиция с Демократическата партия, има огромна законодателна тежест на национално равнище, само че е на власт относително неотдавна, представянето му в социологически изследвания се утежнява, а наличието му на европейско и районно равнище е едва. Всичко това подкопава въздействието му.

Що се отнася до дълготрайност Демократическата партия има по-силни позиции, тя също така се радва на по-широки връзки на европейско равнище. Намаляването на поддръжката за нея и на законодателната ѝ мощ обаче намалява въздействието ѝ на национално равнище.

Кранодясната " Лига " на Матео Салвини се радва на доста последователи и уголемява властта на си на районно ниво, само че към момента ѝ липсва въздействие на равнище Европейски Съюз и сега е в съпротива в Италия.

 Матео Салвини
© Reuters

Матео Салвини

Властта е най-концентрирана в Унгария и Малта

Проучването мери също по този начин концентрацията на власт в другите страни.

Например, най-силната партия в Белгия, " Реформаторско придвижване ", получава единствено 21% от общата власт в страната, което без изненада демонстрира, че белгийската политическа система е една от най-фрагментираните в Европа. " Фидес " пък получава 78%, което демонстрира мощна централизация на властта там.

Точно след унгарската партия " Фидес " най-силна централизация на власт се следи в малтийската политическа система .

 Виктор Орбан
© Reuters

Виктор Орбан

 Десетте най-силни национални партии в личните им страни<br /><br />Източник: VoteWatch
Десетте най-силни национални партии в личните им страни

Източник: VoteWatch

Други случаи на централизация на власт се дължат на безспорните болшинства, с които разполагат обособени партии в парламентите (като полската " Право и правдивост " и гръцката " Нова народна власт " ) и продължителния престой във властта (например българската ГЕРБ, кипърската Демократически съюз, ирландската " Фине Гейл " и немската ХДС/ХСС).

ГЕРБ е сложена на шесто място в класацията за десетте най-силни партии в личните си страни след " Фидес ", малтийската Лейбъристка партия, " Право и правдивост ", кипърската Демократически съюз, гръцката " Нова народна власт ".

Повечето партии с съсредоточена политическа власт са десни и принадлежат или към Европейската национална партия (ЕНП), или към Европейски консерватори и реформисти (ЕКР), като единственото изключение е малтийската Лейбъристка партия.

ЕНП – най-силното политическо семейство с намаляващо въздействие

ЕНП остава най-могъщата политическа мрежа на равнище Европейски Съюз, защото се показва най-добре по трите индикатора в разбора – мощ, водачество и дълготрайност на властта. Но въпреки тя да води безапелационно що се отнася до интервал на партиите ѝ в ръководството, се показва единствено малко по-добре от съперниците си (социалдемократи и " Обнови Европа " ) във връзка с водачество и електорална мощ. Това значи, че ЕНП бере плодовете на предходните си преобладаващи позиции, само че другите двама основни играча не са доста по-назад и скоро може даже да я детронират.

Въпреки загубите на ЕНП, главният ѝ противник, социалдемократите , не съумяха да я догонят, защото най-силните им членове трябваше много да се борят, с цел да запазят властта си. Най-големият победител на евроизборите през 2019 година беше демократичната " Обнови Европа ", която въпреки да е трета по трите индикатора в класацията, завоюва обилни позиции за релативно малко време.

Според разбора:

- ЕНП от ден на ден зависи от Централна и Източна Европа;

- Социалдемократите имат мощна позиция в Южна Европа;

- Властта на " Обнови Европа " в мощно съсредоточена в западните европейски страни. Освен във Франция, партиите от групата имат министър председатели в Холандия, Люксембург и Белгия. Центристката група е релативно мощна и в Ирландия, където " Фиана файл " е втората по величина партия.

- С изключение на Полша и Англия наличието на партиите от Европейски консерватори и реформисти в други огромни страни към момента е лимитирано. То въпреки всичко се ускорява, което се вижда от подобряващите се резултати в социологически изследвания за " Италиански братя " (10% съгласно скорошни анкети) и " Вокс " (над 15% на скорошните испански избори).

- Участието на Зелените в национални държавни управления се усилва изключително доста в Северна и Западна Европа – те са част от държавните управления в Швеция, Финландия, Люксембург и Австрия и обезпечават поддръжка на ръководещите в Дания. Основното им предизвикателство е да подобрят резултатите си в най-големите страни на Европейски Съюз, където равнището им на власт към момента е ниско, като се изключи Германия. Там те са най-голямата опозиционна партия.

- Електоралната мощ на членовете на " Идентичност и народна власт " се усили най-вече през последните няколко години, защото крайнодесните националистически партии изживяха напредък през последното десетилетие. Членове на групата водят в социологическите изследвания в някои страни членки, като Италия ( " Лига " ), Финландия ( " Истински финландци " ) и Белгия ( " Фламандски интерес " ). Участието им в държавни управления обаче остава лимитирано поради отхвърли на множеството партии да работят с тях, което понижава капацитета им за създаване на обединения.

- Крайнолявата Европейска обединена левица/Северна зелена левица получава най-нисък резултат измежду главните политически фамилии. Той беше по-добър преди няколко години, когато членовете ѝ се облагодетелстваха от недоволството от икономиите в Южна Европа. Силата на това политическо семейство е мощно съсредоточена в южните страни с високо равнище на безработица и задължения, изключително в Гърция. Групата загуби обилни позиции в Италия. Настоящата политическа фрагментираност дава на по-малките членове на групата късмет за въздействие в държавните управления в Европа, да вземем за пример в Португалия, само че също и в северните страни (Швеция, Финландия, Дания), Чехия и до скоро Словения.

Методология

VoteWatch мери властта на партиите в три измерения – мощ (електорална и законодателна мощ на партията), водачество (властови позиции на районно, национално и европейско ниво) и продължителност (колко време партията е била на власт).

Използваният логаритъм дава два съществени резултата. Този за безспорна власт взима поради размера на страните. Например, една огромна партия от Германия е по-влиятелна от една огромна партия от Люксембург, защото първата взима решения, засягащи по-голямо общество и стопанска система. Партиите от огромни страни също така са по-видими и разполагат с по-големи финансови средства.

Вторият резултат е този за относителна власт – дял от властта, който дадена партия има в личната си страна.

За индикатора " мощ " се взимат поради каузи места в Европейския парламент, представянето в социологически изследвания и каузи на местата в национални и, където има, районни парламенти.

Показателят " водачество " взима поради каузи на националните партии на постовете президент, министър председател, министър, районен водачи и еврокомисар, като се регистрира вида на политическата система в обособените страни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР