Колко коства на един колоездач да спечели тежко еднодневно състезание

...
Колко коства на един колоездач да спечели тежко еднодневно състезание
Коментари Харесай

Да изгориш 7500 калории за 5 часа: каква е цената за победа в колоездачно състезание

Колко коства на един колоездач да завоюва тежко еднодневно съревнование с дължина 250 километра. Много постоянно сходни въпроси се задават, пристигна ли време за пролетните класики, както се назовават еднодневните съревнования по пътищата на Белгия, Франция, Холандия и Италия.

В неделя норвежецът Александър Кристоф завоюва надпреварата Гент – Вевелгем, което е една от финалните инспекции преди най-важната белгийска конкуренция Обиколка на Фландрия. Технологичният сътрудник на надпреварата Velon разгласява впечатляващите индикатори, които е съумял да реализира колоездачът на UAE Emirates.

За 5.26:08 часа, колкото лиши на Кристоф да измине дистанцията от 249.5 км, той е изгорил 7350 калории.

Това е над три пъти повече, в сравнение с елементарен човек би трябвало да приема дневно (около 2000 калории) съгласно американската здравна организация. Ако човек има деен метод на живот, би трябвало да приема към 3000 калории. Изгорените калории от Кристоф са равни на 25 чийзбургера.

 Да изгориш 7500 калории за 5 часа: каква е цената за победа в колоездачно съревнование
© Associated Press

За съпоставяне, по време на огромните многоетапни надпревари като Тур дьо Франс, които не престават три седмици, колоездачите изгарят към 5000 калории във всеки стадий.

През тази година Гент – Вевелгем, което се организира за 81-и път, влиза в историята като най-бързото в историята. Средната скорост на спечелилия е 45.9 км/ч. Това е и втората най-дълга конкуренция, откакто през 2018 година колоездачите изминаха 251.1 километра, или единствено с 1.6 км повече от тазгодишното съревнование.

Данните на спечелилия Кристоф и от неговия велокомпютър са впечатляващи. По време на цялото съревнование норвежецът педалира със междинна ватова мощност от 345 вата, а пиковата му мощност във финалния спринт във Вевелгем е 1432 вата. Това е равно на силата, която употребява един ледник за 4 дни.

В продължение на придвижване от 30 километра към брега на Северно море при мощен непряк вятър и тежки условия Кристоф и останалите от групата му се движат със междинна скорост над 55 км/ч.

Показателите на Кристоф и на останалите професионални колоездачи нямат аналог. Данните сочат, че един професионален тенисист изгаря сред 2500 и 3500 калории на мач. В по-тежките дуели, продължаващи над 4 часа, може да се стигне и до 4000 калории.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР