Количеството изгорени калории е сравнително постоянно при всеки човек, ако

...
Количеството изгорени калории е сравнително постоянно при всеки човек, ако
Коментари Харесай

Колко точно калории горим за един ден?


Количеството изгорени калории е относително непрекъснато при всеки човек, в случай че той съблюдава общоприетия си режим и всеки ден прави една и съща активност. Какъв е броят на тези калории , може да се пресметна елементарно на база на няколко съществени витални индикатора. Определянето на този брой е доста значимо за всеки, който спортува и желае да понижи тежестта си. За задачата би трябвало да се подбере избран калориен банкет за деня и той да бъде по-нисък от количеството калории, което тялото ни изгаря в общоприетия случай.

Когато към сходен хранителен режим се прибави и нараснала физическа интензивност посредством фитнес или различен вид тренировки, мечтаният положителен резултат върху тежестта е единствено въпрос на време и неизменност.

За пресмятане на количеството калории, което тялото ни изгаря всеки ден единствено за поддържане на виталните функционалности, може да се употребяват разнообразни способи. Един от одобрените измежду тях е така наречен формула на Харис-Бенедикт . Тя е претърпяла няколко корекции след съставянето й през 1984г., които са помогнали за повишение достоверността на резултатите й за всеки човек.

Формулата на Харис-Бенедикт има друго изражение при двата пола и взима под внимание 3 съществени индикатора – тегло , растеж и възраст . Така във всеки един миг от живота може да се направи информация за на ден разходваните от организма калории, според от моментните стойности на тези индикатори.

За мъже: 66 + 13,8 х тежестта + 5 х височината – 6,8 х възрастта

За дами: 655 + 9.7 х тежестта + 1,85 х височината – 4,7 х възрастта

Теглото се взима в килограми, растежът в сантметри, а възрастта в години.

Крайният резултат от тези калкулации демонстрира приблизителния брой калории , които организмът изразходва единствено за поддържане на виталните функционалности в границите на денонощие, без извършване на спомагателни физически действия.

За по-достоверни резултати полученият индикатор би трябвало да се умножи със съответните коефициенти , отговарящи на самостоятелната натовареност на всеки човек денем:

Свързани публикации.. На диета съм, упражнявам, само че не слабея – за какво? 0 Постоянството – крачка напред към отслабването 0 Горене на калории – продължава и след тренитовката 0

Хората, които спортуват сред 1 и 3 пъти седмично, следва да умножат получения резултат с 1,3; При спортуващите от 3 до 5 пъти седмично коефициентът е 1,55; Хората, които са доста дейни денем или упражняват всеки ден най-малко по 1 час, следва да умножат резултата си с коефициент 1,7;

Получената след крайното умножение стойност демонстрира действителния

разход на калории за деня съгласно физическата интензивност на всеки човек. Резултатите са приблизителни, само че съгласно диетолозите са задоволително показателни . На база на този резултат всеки може да се подготви ориентировъчен хранителен режим. За хората, които желаят да редуцират тежестта си, денвният режим би трябвало да включва храни, които общо обезпечават по-малко калории от тези, които те изразходват на ден.

За облекчение експертите показват, че един кг телесно тегло се стопява приблизително с изгаряне на 3500 повече калории, в сравнение с са признати.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР