Кожният меланом е най-редкия вид рак на кожата (10% от

...
Кожният меланом е най-редкия вид рак на кожата (10% от
Коментари Харесай

Ракът на кожата засяга все по-млади хора у нас

Кожният меланом е най-редкия тип рак на кожата (10% от всички случаи), само че на него се дължат 80 на 100 от всички смъртни случаи, дължащи се на кожен рак. През 2020 година са регистрирани 325 000 новозаболели с меланом в света по данни на Globocan, като живота си губят 57000 души годишно . В България по данни на Националния раков указател (НРР) годишно се разболяват към 500 души, само че действителният им брой обаче е по-висок (надхвърля 600).

В международен мащаб се регистрира трайна наклонността за повишаване на заболеваемостта от малигнен меланом и спад във възрастовата граница - от ден на ден пациенти ще са под 40 години .

У нас хората не обръщат внимание на евентуално рискови бенки и ранички , не отиват на доктор в точния момент. В начален първи етап се откриват не повече от 32% от кожните тумори, а във втори етап - едвам 43%. При слагане на първичната диагноза всеки пети новорегистриран пациент с меланом към този момент е в етап III (лимфни метастази) или IV (далечни метастази). Благодарение на ранната диагноза и новаторските лечения смъртността се e намалила от 30% преди 30 години на 10% в Съединени американски щати, а в Европа варира сред 5% и 22%.

Водещи експерти и пациенти с малигнен меланом разискаха на пациентски конгрес в София най-новите способи за диагностика и лекуване, опциите за психосоциална поддръжка и пълностоен живот след диагнозата, описа пред БГНЕС доктор Гергана Шаламанова – шеф на отделението по здравна онкология и онкологични болести в кожните заболявания в Комплексния онкологичен център в Пловдив и ръководител на Българската асоциация по дермато-онкология.

Събитието бе проведено от Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО) и е първото в границите на самодейността „ Меланомно общество в обществото “. В него взеха присъединяване едни от най-хубавите български онкодерматолози, клинични психолози, експерти по здравни грижи, репродуктивно здраве и други, които споделиха своето познание и опит, отговаряха на въпроси на пациенти и техните фамилии и показаха последните проучвания за развиването на болестта и вероятността за качеството на живот, с помощта на новите лечения и опциите на науката.

Според лекарите от Българската асоциация по дермато-онкология най-важното за противопоставяне на кожния меланом са предварителната защита, профилактиката и ранната диагноза .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР