Коинфекция - от COVID и грипен вирус, е била открита

...
Коинфекция - от COVID и грипен вирус, е била открита
Коментари Харесай

И COVID, и грипен вирус са открити в проба на дете |

Коинфекция - от Коронавирус и грипен вирус, е била открита в проба на дете при направени проучвания на 9 деца на възраст сред 11 година и 18 година, заяви шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред Българска национална телевизия. 

Доказаните грипни вируси са от вида на най-разпространения в Европа H3N2. Христова подсети, че в този момент е сезонът на грипа и е добре при пациенти с негативен тест за Коронавирус да се направи проучване и за грип.  

В България най-разпространен все още е разновидността Омикрон. Той от дълго време е в над 50% от пробите, господства и с времето от ден на ден се постанова. За последната седмица към 85% от пробите са с Омикрон, а останалите 15% с Делта, уточни професорът.

Христова посочи, че в последните дни се забавя темпът на заболеваемост, което евентуално значи, че до две седмици можем да достигнем пика на вълната. Децата стават все по-уязвими, а вирусът циркулира доста интензивно.

" Облекчаването на ограниченията в редица страни се равнява на нашите ограничения, въпреки и затегнати. Англия много преди нас навлезе в бурята " Омикрон ", в този момент данните демонстрират понижаване на заболеваемостта. При нас също ще се разхлабят ограниченията, когато и ние достигнем понижаване на заболеваемостта - тези неща са свързани ", акцентира проф. Христова.

Тя изясни, че Омикрон ще засегне доста хора в релативно къс интервал от време, което ще подейства за усилване на имунитета и евентуално ще имаме няколко месеца на мъртвило, след което ще се пробват идващите вируси.

" Единственият метод да сме готови за Омикрон е като създадем бустер и имаме дейна имунна система, която бързо да го разпознае и да го отстрани ", безапелационна е проф. Христова с уточнението, че този вид на Коронавирус протича по-леко, само че не трябва да се подценява.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР